Annons

Annons

Annons

Reidar Carlsson

ledare centerpartistiskNorrtälje

Reidar Carlsson
Reidar Carlsson: Den enkla lösningen är att slänga bort nyckeln

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

De dåd som medlemmarna i terrorsekten IS, Islamiska staten, har genomfört har varit fruktansvärda och obeskrivligt grymma. Nu faller sektens sista fästen. Mängder av IS-medlemmar och deras anhöriga sitter nu i fångläger i Syrien och Irak. Fler lär hamna där.

Anmäl text- och faktafel

Frågan är vad som skall hända med dem. Och vad skall hända med dem som kommer från Sverige?

Vad skall hända med de svenska IS-anhängare som nu sitter i fångläger i Syrien och Irak? Den enkla lösningen är att Sverige skall vägra att ta emot dem och att de skall fråntas sitt svenska medborgarskap. Det är lätt att tycka på detta sätt. Men frågan är mycket mer komplicerad än så. Foto: Felipe Dana, TT.

Den enkla lösningen är att Sverige skall vägra att ta emot dem. De som anslutit sig till IS får stå sitt kast. De har förverkat sin rätt att få bo i Sverige, och bör fråntas sitt medborgarskap, så att de inte kan komma tillbaka.

Annons

Annons

Det är lätt att tycka på detta sätt. Moderaterna och Sverigedemokraterna tycker också att lagen bör ändras så att det blir möjligt att frånta svenska medborgare deras medborgarskap.

Samtidigt kan ett återkallande av medborgarskap slå tillbaka mot Sverige.

I internationella konventioner, som Sverige har skrivit på, finns en möjlighet att återkalla medborgarskap i två situationer: om någon fått sitt medborgarskap genom att lämna felaktiga uppgifter eller om någon har tagit värvning i en annan stats tjänst eller begått allvarliga brott mot staten. I det senare fallet får inte ett återkallat medborgarskap leda till statslöshet.

Den svenska grundlagen tillåter dock i dag inte att medborgarskap återkallas. Även om en ändring är möjlig, utan att bryta mot internationella konventioner, så tar det flera år innan grundlagen kan ändras.

Samtidigt kan ett återkallande av medborgarskap slå tillbaka mot Sverige. Om Uzbekistan skulle dra in medborgarskapet för Rakhmat Akilov, som utförde terrordådet på Drottninggatan, skulle Sverige tvingas ta ansvar för honom om han friges, trots att han inte är medborgare i vårt land.

Det finns ingen anledning för Sverige att hjälpa terrorister tillbaka hit.

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte att IS-anhängare skall förlora sitt svenska medborgarskap. Däremot vill han inte hjälpa IS-anhängare från Sverige att komma tillbaka hit. Han öppnar dock för att hjälpa deras barn.

Annons

Det låter vettigt. Det finns ingen anledning för Sverige att hjälpa terrorister tillbaka hit. Men det löser inte problemet: om svenska IS-anhängare vill komma in i Sverige så måste vi släppa in dem – vilket vi för övrigt redan har gjort. Säpo uppskattar att över 150 IS-anhängare redan har återvänt.

Visst är det provocerande när en man som varit IS-medlem i sex år i en tv-intervju säger "Jag levde i en sekt och ångrar mig" och vill ha hjälp att komma till Sverige. Eller när en kvinna som anslöt till IS för sex år sedan säger att hon vill "bara lägga de här sex åren bakom mig". Det är lätt att tycka att de får stå sitt kast och bör få sitta kvar i sitt fångläger livet ut.

Det lär också vara svårt att få fram bevis

Men så enkelt är det inte, bland annat för att Irak och Syrien inte vill ta det ansvaret.

Annons

I stället krävs en annan lösning. En möjlighet är en internationell krigstribunal, även om till exempel Jugoslavienkriget visar att det tar åratal till domarna faller. Det lär också vara svårt att få fram bevis, och frågan är om en krigstribunal kan hantera det stora antal terrorister det är frågan om.

Det finns helt enkelt ingen enkel lösning för dem som varit med i terrorsekten IS. De som hävdar det ljuger, eller har inte satt sig in tillräckligt i frågan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan