Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
INSÄNDARE: Det måste finnas andra sätt att organisera den allmänna sjukvården

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Läste om väntetider hos Folktandvården och de är tyvärr alldeles för långa. Samma sak gäller den vanliga sjukvården. Försökte boka en läkartid på hälsocentralen och fick svaret: ”Du kan få en telefontid om en månad”. Det var inte det jag ville...

Sjukvårdssystemet fungerar inte alls tillfredsställande utan måste reformeras rejält. Personal saknas och de som finns jobbar häcken av sig och många är ofta helt utpumpade när de väl kommer hem.

Annons

Annons

De är otillfredsställda över att inte kunna leverera den kvalitet de skulle vilja därför att de inte ges rätt förutsättningar för det från ledningen.

Dessutom är många underbetalda i relation till det jobb de utför och det ansvar de har. Inte undra på att många väljer att sluta och att inte tillräckligt många söker arbete inom vården. Landstingen måste tänka i nya banor. Det som förr benämndes ”kallet” finns inte längre utan man måste erbjuda vettiga löner och villkor.

Jag tänker på ett japanskt uttryck som lyder så här: ”Trappor och företag städas uppifrån!” Det betyder att landstingen måste fördela resurserna nedåt. Ledningarna måste krympa rejält och antalet chefer reduceras betydligt. Kostnaderna som man då sparar in på läggs på personalen på golvet.

Vi betalar skatt för att kunna få vård på våra hälsocentraler, hos tandläkaren och sjukhus i tid, men vi ser att det inte fungerar bra. Regeringar har försökt införa olika styrmedel för att korta köerna men vad jag kan se så har det fungerat lite si och så.

Lyssnar man på det vanliga folket så hör man berättelser om hur illa det är i många stycken. Vissa vårdsökande blir skitförbannade och söker andra lösningar än vad deras ordinarie landsting kan erbjuda just på grund av långa väntetider. Det kan inte alla välja utan är hänvisade till sitt haltande landsting.

Det kan inte vara så att vi ska fortsätta pumpa in skattepengar i ett otillfredsställande system. Det måste finnas andra sätt att organisera den allmänna sjukvården.

Uffe

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan