Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Oksanen: Sänk tonläget för demokratins skull

Det spelar ingen roll om du är arg så det kokar när det gäller terrorgruppen IS, Daesh eller vad du nu kallar den och deras blodiga bödlar. Sänk tonläget.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen som skriver om säkerhetsfrågor för flera av MittMedias liberala och centerpartistiska tidningar.

Annons

Det spelar ingen roll att du avskyr hitleristerna i NMR och deras nazistiska våld och hot. Sänk tonläget.

Det spelar ingen roll att du blåser topplock när du tänker på vissa beslut i svensk politik. Sänk tonläget.

I alla fall om du vill vårda regeringsformen och det demokratiska statsskicket.

När Säpo i torsdags höll presskonferens för att presentera sin årsbok som togs just det här upp under avsnittet Kontraterrorism och författningsskydd.

Senioranalytikern Ahn-za Hagström på Säpo konstaterade det som borde vara självklart, men som håller på att tappa fotfästet i debatten (du ser det i klippet nedan).

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

"Det gäller hur vi uttrycker oss. Vad vi väljer för ord och hur vi skriver saker och ting. Oavsett om att vi gör det som offentliga personer eller privata personer, oavsett om vi gör det i traditionell media eller i sociala sådana. För det vi säger får betydelse, både nu och sen. Och vi måste göra vad vi kan för att inte höja tonläget ytterligare. Vi får inte göra det extrema normalt och tvinga ut extremistmiljöerna till att vara ännu mer extrema för att nå ut."

Liknanden varningsord har ledarsidan återkommit till flera gånger.

"Mer Yoda behövs i terrorkampen" 4/6 2017:

"Det är med kallt huvud, kunskap och handling som terrorismen måste mötas. Inte genom att sprida panik, rädsla eller att göra svepande anklagelser i sociala medier. Här behöver också övriga samhället se till att man inte överlåter tolkningsföreträdet åt extremisterna."

"Då sanningen försvinner väntar den postdemokratiska världen" 27/6 2016:

"Vi behöver inte välja rädslan, hatet och fruktan. Genom att fokusera på verifierbar fakta, vetenskap och lagar istället för känslor och allas rätt till en egen sanning kan vi börja åtgärda problemen som leder till känslorna som leder oss i fördärvet."

Annons

"Lyssna inte på sirenerna efter sommaren då världen blev galen" 29/8 2015:

"Sommaren 2015 kommer vi att minnas som då världen blev ding-ding och smått galen. Spärrarna har släppt, både hos vissa politiker och hos delar av allmänheten. Jag har aldrig sett så många i mitt flöde dela så mycket hatpropaganda från internets mörka rum på samma sätt som om det vore det självklara sanningen som det torraste, mest neutrala och intetsägande TT-telegrammet."

När nu Säpo på sin årliga presskonferens tar upp hur vi alla uttrycker sig för att öka samhällets motståndskraft mot våldsbejakande extremism så kan man bara hoppas att fler tar till sig av budskapet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan