Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
INSÄNDARE: Var ska alla människor komma ifrån som ska få hela Sverige att leva?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Jag är fullt medveten om att jag inte är världens intelligentaste människa. Men jag är fullt nöjd med den jag har, oavsett nivå.

Jag lär inte, enligt min omgivning, vara den mest nyfikna heller och det gäller samma sak där. Fast ibland blir jag nog nyfiknare än de flesta och det är när jag inte förstår ett dugg av det som sägs. Då vill jag gärna veta vad som gäller.

Som nu till exempel. Politiker och partier tycks tävla om vilka som kan påstå att ”Hela Sverige Ska leva” högst! Halleluja! Nu ska glesbygden få blomstra minsann.

Men det sägs inte så väldigt mycket om hur det ska gå till och det är här som jag inte förstår hur de tänker.

Utan att ha kollat några aktuella befolkningssiffror så utgår jag från att Luleå ökar och att Umeå ökar ännu mer. I Skellefteå talas det om nya arbetstillfällen i fyrsiffriga tal och kanske har även Kiruna och Lycksele planer på att expandera.

Annons

Annons

Sundsvall vill vara störst i Norrland och Östersund har satt upp mål för hur många nya innevånare man tänker ha ett visst årsskifte. Jag skulle bli förvånad om inte också Örnsköldsvik och Hudiksvall har liknande önskemål. Gävle, Sandviken, Falun, Borlänge och Mora. Ja, listan kan säkert göras lång och då har jag ändå inte tagit med städerna söderut.

När det gäller de fyra stora, Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala, så växer väl de redan så att det knakar.

Frågan jag då ställer blir självklar för mig: Varifrån ska alla dessa tiotusentals och åter tiotusentals nya stadsmedborgare komma? Räcker invandringen som den är, eller tänker man resa jorden runt och försöka värva alla dessa nya från Kanada och Sydafrika, från Mexiko och Japan, eller … ?

Risken är kanske stor att man dammsuger landsorten och glesbygden ännu mer? Eller tänker Lööf och Löfven hitta på något så att folk inte får flytta på det viset?

Kanske man tänker tömma glesbygden på det som finns där i dag och sedan ersätta dessa med de nyförvärv som man har hittat på sina jorden runt resor? Jag har inte en aning om hur man tänker bära sig åt. Kommer kanske befolkningsökningen att medföra ett så stort födelseöverskott att det räcket till åt alla?

Som jag ser det så handlar det om två helt oförenliga mål. Kan man låta städerna växa utan att åderlåta landsorten och glesbygden? För mig är det i så fall troligare att Liberalerna och Sverigedemokraterna tillsammans bildar nästa regering.

Annons

Möjligen så vore kanske Centerpartiet lämpligast att reda ut det här problemet. De vet i alla fall hur man ska börja. Naturligtvis genom att bygga igen ett centralt beläget torg med Stockholmshus!

Fast det finns nog risker med det också. Tänk om den åtgärden skulle leda till att de extrema glesbyarna i länet skulle bli för överbefolkade. Eller kanske Socialdemokraterna med sina här och där utplacerade servicekontor blir räddningen. Vem vet.

Även övriga partier har säkert liknande idéer, eller varför inte bättre sådana, om hur man ska hjälpa glesbygden med att få befolkningsöverskott.

Bo Jönzén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan