Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
LÄSARTEXT: Aktivt år för Tiljans spelemän

Tiljans spelmän har haft årsmöte och redovisade ett mycket aktivt och händelserikt verksamhetsår 2018.

Detta är en läsartext.

Foto: Privat

Annons

Styrelse och övriga funktionärer omvaldes och beviljades ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.

I verksamhetsberättelsen kan läsas att stommen i spelmanslaget finns kvar men att ytterligare duktiga musikanter knutits till laget så att medlemsantalet vid årets slut ökat till 21 aktiva medlemmar.

Spelmanslaget har under året haft 35 uppträdande på kommunens mötesplatser, föreningar och liknade tillställningar. Man har också spelat vid bröllop, födelsedagar och vid en begravning. Höjdpunkten på årets spelningar var invigningen av Gla´musikfestivalen I Hallen där Tiljans spelmän var huvudattraktionen.

Annons

Annons

Utöver detta har laget spelat vid folkdansgillets alla träningar och uppträdanden.

Totalt har spelmännen träffats vid 80 tillfällen under året med ett antal träningskvällar inräknade.

Spelmanslaget har rönt mycket stor uppskattning vid sina framträdanden. De har beskrivits som en viktig social uppgift för sina åhörare men även för spelmännen själva.

Ledare för spelmanslaget är Carin Nordenberg. Hon lägger ner ett stort och inspirerande arbete för lagets utveckling. Här måste nämnas att Carin vid Spelmansförbundets spelmansstämma på Jamtli i juni tilldelades Lappnilsmedaljen för sitt engagerade arbete. Juryn skrev bl a följande i sin motivering:

”Sedan många år är Carin engagerad i Östersunds Folkdansgille där hon är ledare för musiken till dansen.

När Tiljans Spelmän bildades för mer än tio år sedan blev hon dess självskrivna ledare. Hon är lagets organisatör och inspirationskälla och är tillsammans med sin man Åke en uppskattad och värdefull tillgång.

När Carin Nordenberg nu tilldelats Lappnilsmedaljen är det ett bevis på uppskattning och belöning för hennes mångåriga insatser för folkmusiken i Jämtland.”

Planerna för 2019 följer i samma spår som tidigare år men med några nya inslag. Ett musikcafé med Tiljans spelmän som huvudband planeras att genomföras under hösten. Då skall även ett par andra grupper inbjudas att medverka. Vidare planeras en helg i Duved för spelträning och en eventuell konsert där. Ambitionen är också att nå ut till nya platser och ännu fler åhörare.

Birger Karlsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy