Annons

Annons

Annons

Åtalet mot Daniel Kindberg

Insändare
INSÄNDARE: ÖP bedriver en kampanj mot ÖFK

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

ÖP och Uppdrag Granskning, finns det plats för lite självkritik?

Linda Hedenljungs gräv kring Kindberg gav fynd som bidrog till åtal. Hedervärd journalistik, kanske ett skolexempel. 

Fri journalistik är nödvändig för att avslöja vad makthavare och rättssystem missar eller döljer. Tänk Uppdrag Granskning. Tänk Swedbank. I skarpa lägen hotas den som hotar avslöja. Hot mot journalister är ett hot mot demokratin.

Att utnämna ÖP:s granskning av ÖFK till årets exempel på modig journalistik är att förminska denna livsviktiga fråga.

ÖP har bedrivit en kampanj mot ÖFK i en rad artiklar kryddade med spekulationer. Kulmen nåddes inför medlemsmötet i januari, då Hedenljung uppmanade oss att kräva ledningen på svar på hennes privata misstankar.

Annons

Linda Hedenljung: Min uppmaning till alla medlemmar i ÖFK – ta chansen att reda ut klubbens kopplingar till ekobrotten (21 januari)

Annons

UG var där för att ”dokumentera”. I skydd av principen om konsekvensneutralitet har ÖP gett sig full frihet att skada bilden av ÖFK. Väl medvetna om konsekvenserna. Att solka ett varumärke är mycket enkelt.

Men dramaturgin är viktig och när UG hakar på ÖP lyfts bilden av den lilla reportern som vågar avslöja det mäktiga ÖFK med sina hatande huliganer. UG:s planerade scoop om hur stora falska ÖFK blåste lilla Glada Hudik var ur den synpunkten perfekt- men en uppenbar lögn. Nu fick ”ölbaracken” duga, en tristare men nästan lika osann historia.

Men sant eller falskt, den valsar runt i media och fyller sin funktion. Våra gammelmedia känner den här logiken lika bra som något nättroll. Men de borde inte spela med.

När ÖP samlar redaktionen för att hylla den egna förträffligheten och modet att sänka vår stolthet ÖFK borde man fundera över vilket spel man spelar.

För mig lämnar hela granskningen av ÖFK och granskarnas inbördes hyllningar en obehaglig eftersmak. Det smakar inte rent spel.

Annons

Håkan Olsson. Persåsen

-----

Svar direkt:

Håkan Olsson hyllar ÖP:s ”fria journalistik” men avslöjar samtidigt sin okunskap om vad den innebär.

Han hävdar bland annat att ÖP:s nyhetsrapportering om ekobrottshärvan drivs av en vilja att skada ÖFK:s varumärke och jämställer journalistik med nättroll. Det hela faller förstås på sin egen orimlighet. När sanningen är för obekväm är det lättaste tricket att försöka skjuta på budbäraren.

Annons

Den krönika Linda Hedenljung skrev inför årsmötet var en analys gjord mot bakgrund av hennes arbete som nyhetsreporter. Att ibland kunna analysera vad som händer i samhället ingår i uppdraget som journalist.

Om ”ölbaracken” som Håkan Olsson anser valsar runt har ÖP rapporterat fakta: Att den togs upp som en försäljning i ÖFK:s bokslut vilket enligt klubbens revisor hade avgörande betydelse för resultatet, men att baracken i verkligheten aldrig såldes.

Hans Lindeberg, chefredaktör och ansvarig utgivare på ÖP

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan