Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
INSÄNDARE: Ingen hederlig journalistik

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Hans Lindeberg säger att jag inte har fattat vad ”fri journalistik” står för. Han kan ha rätt, jag har nog förknippat begreppet för mycket med intellektuell hederlighet. Även om man skriver för ”gammelmedia” har man förstås ett ansvar mot ägaren att leverera material som väcker intresse, genererar klick och annonsintäkter. Utan kopplingen till klubben hade åtalet mot Kindberg varit rätt ointressant utanför länet, det som kittlar är tanken att hela framgångssagan ÖFK bygger på en bluff.

Annons

Om ”ölbaracken” har ÖP bara rapporterat fakta säger Lindeberg. Så här skrev ÖP den 19 mars:

"ÖFK:s elitlicens var i fara när klubben gick upp i superettan 2013. Det fattades helt enkelt pengar och fotbollsförbundet krävde åtgärder. Men ölbaracken Hörnsparken kom till undsättning."

Annons

Fakta, tillgängliga också för ÖP var:

1. att elitlicensen inte var i fara, förbundet krävde inga åtgärder

2. att den felaktiga uppgiften att byggnaden var såld inte påverkade resultat- eller balansräkning Genomslaget i medievärlden vore förstås noll om man bara berättat det.

Vi måste ta obekväma sanningar, även om de skadar det vi värderar högt. Men när budbäraren levererar en bekväm lögn för att få ihop storyn bör vi protestera. Det är kanske fri journalistik, men hederligt är det inte.

Håkan Olsson, Persåsen

---

Svar direkt:

ÖP har berättat om de fakta som finns när det gäller "ölbaracken". ÖFK hade enligt klubbens revisor problem med likviditeten. Den planerade försäljningen av baracken hade betydelse för att kunna redovisa ett positivt resultat. I bokslutet hävdade föreningen att deras egna kapital uppgick till närmare 1 miljon.

Det som kan ha varit oklart i vår rapportering är att det gällde elitlicensen 2014, som baserades på 2012 års bokslut och årsredovisning.

Inför beslutet om elitlicensen 2015 (som grundades på 2013 års bokslut) krävde Fotbollförbundet sedan en ekonomisk handlingsplan från Östersunds FK.

ÖP rapporterade redan 2014 om att elitlicensen var i fara. ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg svarade då att en tvist med Skatteverket låg bakom kravet från förbundet.

Hans Lindeberg, chefredaktör och ansvarig utgivare ÖP

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan