Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
INSÄNDARE: Kyrkorådet värnar Östersunds klassiska vy

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Kyrkorådet i Östersunds församling har tagit del av den byggnation som är planerad på Storsjö Strand. Vi är kritiska och det har vi framfört till kommunen.

Vår kritik handlar om följande:

När Stora kyrkan planerades och byggdes var läget en viktig faktor. Tanken var att när man stod inne vid altaret så skulle man kunna se den alternativa altartavlan om man vände sig mot utgången – vyn över Storsjön och fjällen och bort mot oändligheten. Detta var ett skäl att placera kyrkan just där, högt och mäktigt.

Annons

Annons

En kyrkobesökare kan, när han eller hon stiger ut på kyrktrappan ut ur den katedralliknande byggnaden, fortsätta betraktelsen – en mäktig och andlig upplevelse i en av två städer i Sverige, som har sådan fjällutsikt.

Vyn från Stora kyrkan är också en andlig påminnelse om Svenska kyrkans inbjudande famn med Österängsparken rakt fram och Österängsskolan och Gränsgatan som välkomnande armar. Alla är välkomna, det är inte stängt.

Denna åsikt beaktades i 2009 års översiktsplan, men inte nu.

Det vi planerar och bygger kommer att stå i kanske 100 år. Resultatet är oåterkalleligt under den tiden. Därför bör vi tänka efter; vad får vi och vad förlorar vi? Vilket väger tyngst?

Östersunds församlings kyrkoråd:

Margareta Winberg (S)

Gudrun Olsson (S)

Håkan Nilsson (Posk)

Hans-Olof Nylén (Posk)

Harriet Jorderud (S)

Marianne Stålberg (S)

Leif Westergren (Ba)

Patrik Andersson (C)

Clara Wittoff (Posk)

Britt Wikman (S)

Ingrid Ringqvist (Posk)

Jan Vikberg (Ba)

Hanna Brande t f kyrkoherde

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan