Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Bygg- och installationsbranschen: Brist på kompetens hotar Sveriges utveckling

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Sverige växer. Inom bara några år blir vi 11 miljoner invånare. Detta kräver att vi bygger tusentals nya bostäder, investerar i ny infrastruktur och renoverar det befintliga bostadsbeståndet.

För att klara av den här utmaningen behöver bygg- och installationssektorn anställa tusentals personer under kommande år. Tyvärr råder det akut kompetensbrist för att rusta landet.

Enbart till följd av pensionsavgångar har vi ett behov av tiotusentals nya medarbetare. Samhällsbyggnadssektorn behöver rekrytera 50 000 personer till 2023 enbart för att täcka pensionsavgångarna.

När Arbetsförmedlingen presenterade sin senaste prognos om vilka jobb det blir minst konkurrens om 2024, stod våra yrkeskategorier för merparten av topp 10-listan: anläggningsarbetare och anläggningsmaskinförare, betongarbetare, murare och målare, elektrikeryrken, vvs-montörer samt träarbetare/snickare. Till det kommer rekrytering till specialyrken som glas- och metalltekniker och plåtslagare.

Annons

Annons

Många av våra medlemsföretag arbetar aktivt för att locka till sig nya medarbetare. Det kan handla om lärlingsprogram, utbildningar och tillgång till behöriga handledare. Men om vi på allvar ska kunna få fler att söka sig till bygg- och installationssektorn krävs omedelbar politisk handling. Därför tycker vi att regeringen måste satsa på:

1. Fler yrkeshögskoleplatser till samhällsbyggnad och byggteknik. Idag finns stor brist på utbildningar för arbetsledare inom el, vvs och särskilt mot anläggning. Till exempel finns det bara en rotingenjörsutbildning.

2. Fler alternativ till yrkesprogrammen på gymnasiet. Möjligheten till yrkesväxling genom yrkesvux och yrkeshögskolan måste ses över. Öppna upp antagningssystemet så att även vuxna med gymnasieutbildning och jobb får möjlighet att byta yrke.

3. Skapa stöd för de branscher som vill utveckla system för företagslärling. Arbetsplatsförlagt lärande behöver gå hand i hand med skolförlagda perioder som ger färdighetsträning och specialiserad kompetens. Våra medlemsföretag tar sitt ansvar, men det är orimligt att de ska ta den totala kostnaden kopplat till att lösa arbetslösheten i Sverige.

Ingen kan tvivla på att bygg- och installationssektorn är en framtidsbransch. Med hjälp av politiska reformer är vår förhoppning att fler ges möjlighet att känna det framtidshopp vi människor gör när vi har ett jobb att gå till, en bostad att bo i och goda möjligheter att resa däremellan.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier

Erik Haara, vd Glasbranschföreningen

Johan Lindström, vd Plåt & Ventföretagen

Hampe Mobärg, vd Maskinentreprenörerna

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen

Pontus Sjöstrand, vd Måleriföretagen i Sverige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan