Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
DEBATT: S: Vad vill egentligen C i frågan om Långforsen?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Frågan om Långforsen har varit debatterad i väldigt många år. I mars 2017 deklarerade plötsligt Centerpartiets representanter i Jämtkrafts olika ägarkommuner att de svängt i frågan. ”Det fanns en bra lösning för alla inblandade parter som kunde samla bygden och lägga den långdragna konflikten kring Långforsen till historien”; sa centerpartisterna Bosse Svensson, Maria Söderberg och Daniel Danielsson.

Debatt: Ett nytt alternativ för Långforsen (31 mars 2017)

Annons

För Åre kommuns del så såg vi det som ett utmärkt ställningstagande. Ett enat kommunfullmäktige i Åre kommun ställde sig senare bakom förslaget till ändring av ägardirektiven för Jämtkraft.

Annons

Som turistisk besökskommun ansåg vi att det var bättre att arbeta med ett gott varumärke för Åre kommun än att bidra till en möjlig utbyggnad av Långforsen.

De nya ägardirektiven antogs på Jämtkrafts bolagsstämma. Dessa syftade till att överlåta kraftverket till lokala intressen. En renovering, eller nybyggnation, av kraftverket skulle inte få inledas utan förutsatte nya ägardirektiv.

Inför ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i Åre kommun 16 april har Åre kommun blivit delgiven förslag på nya ägardirektiv från Östersunds kommun avseende Jämtkraft. I förslaget tar man bort skrivelsen om Långforsen i ägardirektiven.

Det finns därmed inget i direktiven som säger att Långforsens kraftverk inte ska renoveras. Om dessa antas så är helt upp till den kommande styrelsen att fatta beslut i frågan om Långforsens framtid. Risken för en utbyggnad är då uppenbar.

Politiken väljer därmed att lämnat över frågan om Långforsens framtid till en bolagsstyrelse. Jag tror att det är olyckligt. Väldigt olyckligt!

För ett stort antal människor är frågan om Långforsens framtid otroligt viktig. Det handlar om utveckling av besöksturism och utveckling av småskaligt företagande. Det handlar inte bara om Östersunds, Krokoms eller Åre kommun. Det handlar om bilden av en progressiv och tillväxtvänlig landsbygd som får möjlighet till utveckling.

Annons

Jag skulle därför önska ett svar från det Centerstyrena i Östersunds, Krokoms och Åre kommuner:  Tänker ni släppa frågan om Långforsens framtid och i stället överlämna frågan till Jämtkrafts styrelse?

Tänker ni avsäga er möjligheten till politisk styrning av bolaget i Långforsfrågan?

Kan ni ge ett tydligt svar av vad ni centerpolitiker egentligen vill med Långforsen framöver?

Peter Bergman (S) oppositionsråd i Åre kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan