Annons

Annons

Annons

Kälarne

Läsartext
Grattis: Gunnel Eriksson, Stockholm, 100 år

Detta är en läsartext.

100 år fyller måndagen den 15 april Gunnel Eriksson, född Gyllander, Stockholm.

Gunnels mamma, Anna Gyllander (född Eriksson), växte upp i byn Fugelsta i östra Jämtland med sju syskon. Efter först moderns och sedan faderns död, vid 18 års ålder, reste hon till Duluth, Minnesota i USA. Efter tre år kom hon tillbaka till Fugelsta, där hon träffade Manne Gyllander från Västerbotten, som hon gifte sig med. 

Gunnel föddes och när hon var två år emigrerade familjen till Duluth, USA, där familjen bodde tills hon var 11 år. De reste då tillbaka till Sverige för att hälsa på. Gunnels pappa ville inte åka tillbaka till USA, så de stannade och blev jordbrukare. De köpte och flyttade in på gården Skoghem, där huset byggts av en syster till modern.

Annons

Annons

Efter skolgång och fortsättningsskola så arbetade Gunnel under en period som au pair hos en ungersk ambassadtjänsteman och dennes familj i Stockholm. I Östersund arbetade Gunnel senare bland annat på expeditionen på A4 för studentkompaniet. Där  blev hon också lucia för studenterna.

Gunnel träffade sin blivande man Erik Eriksson, från Stugun, på en dans i Höglunda. De gifte sig 1943 i Frösö kyrka. Erik arbetade under en tioårsperiod efter sin pensionering med Stuguns släktbok, vilken bland annat finns både i USA och Kanada. Detta arbete medförde att Gunnel och Erik fick många nya trevliga kontakter som berikade det sociala livet framöver.

Gunnel har under alla år haft kontakt med sina vänner i USA. Familjen besökte även en gång USA, reste runt och träffade många av de gamla vännerna. Engelskan har Gunnel behållit under alla år och den har hon haft nytta av både privat och i arbetet. 

Familjen flyttade, efter Eriks utbildning på Karlberg i Stockholm, till Nyköping där Erik arbetade som flygofficer på F11. Sonen Mats föddes i Nyköping, där Gunnel gick med i Bilkåren och utbildade sig till bilkårist. Hon hade även under en period i Östersund arbetat som Lotta.

Familjen  flyttade till Stockholm då maken Erik fick tjänst som kompanichef på F8 i Barkarby. Gunnel fick arbete på dåvarande Droskägarnas försäkringsbolag och utbildade sig till försäkringstjänsteman. Gunnel stannade inom försäkringsbranschen till sin pensionering.

Annons

Gunnel och maken Erik tillbringade efter sin pensionering halva året i föräldrahuset Skoghem i Fugelsta, som de även lät renovera. Semestrarna hade så klart tillbringats i Fugelsta där Gunnel alltid trivts och känt sig hemma. Här fanns rötterna! Gunnel trivs bland folk och umgås gärna med vänner.

Nu fyller Gunnel 100 år och hon firas av sonen, släkt och vänner på Kampementets äldreboende i Stockholm där hon bor sedan drygt 1,5 år.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan