Annons

Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: S-kvinnor: Vuxna män måste ta ansvar för sina våldshandlingar

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

BRÅ:s kriminalstatistik för 2018 säger att 22 kvinnor dödades av någon de hade eller hade haft en relation med. Rapporten kom samtidigt som filmen om artisten Josefin Nilsson visades. Reaktionerna har varit starka och många träder fram och tar avstånd mot mäns våld mot kvinnor.

Begreppet våld har många uttryck. Det omfattar förutom fysiskt våld även psykiskt våld, sexuellt våld, isolering, kränkningar, förföljelse, ekonomiskt och materiellt våld. Det är viktigt att komma ihåg att mäns våld mot kvinnor är ett brott mot kvinnors fred och hälsa.

Annons

Annons

S-kvinnor har i nästan 40 år både tvärpolitiskt och i samarbete med kvinnojoursrörelsen arbetat mot mäns våld mot kvinnor för att nå förändring. Vi vet att kvinnohatet finns överallt och att det finns våldsutsatta kvinnor på i stort sätt varje arbetsplats och varje gata.

Vi vet också att våldet har sin grund i bristen på respekt för kvinnor och bristen på jämställdhet.

Det räcker inte med att öka skyddsinsatserna för våldsutsatta kvinnor. Det förebyggande arbetet måste intensifieras. Vuxna män måste ta ansvar för sina våldshandlingar och ändra sitt beteende. De män som inte använder våld måste ta tydligare ställning mot våldet.

I Jämtland vill vi att våra myndigheter; länsstyrelsen, Region JH och våra kommuner ska kroka arm med civilsamhället för att få dess praktiska kunskap i frågan så att man kan skapa goda strategier för framtida förändring.

S-kvinnor i Jämtlands län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan