Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberalValet 2018

Sofia Mirjamsdotter
Sofia Mirjamsdotter: Nyhetsrapporteringen är inte så vänstervriden som många tror

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

I förra veckan presenterade SOM-institutet sin nationella undersökning för 2018 som bland annat visar hur svenskarnas förtroende för medier ser ut. Det är stabilare än man kan tro. Högst förtroende har svenskarna för Public Service, medan förtroendet är lägre för pressen. Men hela 80 procent har mycket eller ganska stort förtroende för nyhetsmedierna.

Annons

Dock visar undersökningen att personer som står till höger politiskt inte hyser samma förtroende för medierna som personer som står mer till vänster. De som identifierar sig som höger tror också i högre grad att journalister vinklar nyheter enligt sina egna politiska uppfattningar. Denna kritik är ofta riktad mot Public Service och hävdar att rapporteringen är snedvriden med fördel vänster.

Annons

Det är inte ovanligt att den som befinner sig på en sida som får kritik eller ifrågasätts uppfattar att nyheten är vinklad till den egna sidans nackdel, oavsett vilken sida man anser sig tillhöra. Därför är det intressant att ta del av den Medievalsstudie som Göteborgs Universitet presenterade på torsdagen.

Den visar att medierna inte är partiska, men att Allianspartierna skildrades mest positivt under valrörelsen, medan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna skildrades mest negativt. Varför beror mer på vilka sakfrågor och personer som hamnade i hetluften än på att nyhetsförmedlarna skulle ha haft någon särskild agenda.

Studien är omfattande och innehåller många olika parametrar och jämförelser från tidigare år, men den som är orolig för att journalisters politiska uppfattningar ska avspeglas i deras rapportering kan ta det lugnt. Den egna känslan är sällan sanningen.

Det vittnar även Bengt Johansson, en av professorerna som gjort undersökningen, om. Han är överraskad över att vården var den fråga som det rapporterades mest om i valrörelsen, eftersom han inte märkte det eller fick den känslan medan valrörelsen pågick.

Annons

Att personer till höger anser att nyhetsrapporteringen är vänstervriden, och att personer till vänster tycker att den är högervriden är således ett gott betyg till nyhetsförmedlarna, eftersom det betyder att man med största sannolikhet lyckats hålla balansen och göra en objektiv rapportering.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan