Annons

Annons

Annons

krönikaJämtlands län

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Över 4000 bidrag till Påsk i färg "Vi mår bra av att låta traditioner leva vidare"

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Östersunds-Posten lever som alla medier i en snabbt föränderlig värld.

Trots det. En sak ändrar vi inte på:

Påsk i färg!

ÖP:s teckningstävling har pågått varje påsk år efter år sedan 1962.

Konstiga kärringar på väg till Blåkulla

I dag är det dags igen för en ny härlig Påsk i färg, fylld med granna kycklingar, målade ägg, kvastar och konstiga kärringar på väg till Blåkulla, i en egen tidning på 24 sidor med teckningar och namn på alla barn som har skickat in bidrag.

Läs även: Tuppen i regnbågens alla färger gav Annie segern i äldsta klassen – för andra året i rad

Annons

När det gäller Påsk i färg håller vi hårt på traditionen. Det har blivit en självklarhet att skicka ut inbjudan någon månad före påsk. Det är roligt att se alla bidrag strömma in till redaktionen.

Annons

Att komma tillbaka till sådant man känner igen

För handlar inte vårt firande av stora helger ofta om precis det, att komma tillbaka till sådant man känner igen när mycket annat förändras.

Läs även: Ingrid vann med en färgstark och blinkande kyckling: ”Det är typ ett hej”

När Påsk i färg fyllde 50 beskrev Ulla Granqvist som då var ÖP:s tecknare och krönikör det speciella med tävlingen så här i vår jubileumsbilaga:

"Kanske är det lusten till färg..och energin i den, som gjort deltagandet så stort genom alla år. Kanske är det nostalgikänslan som många vuxna har, lärare och föräldrar som gör att man för lusten vidare till sina barn"

En häxa som flyger mot en grå och olycksbådande himmel

Premiäråret 1962 var det vinnande bidragen en lysande bukett färgglada tulpaner, kycklingar i olika färg och form, ett påsktåg med ägg och annat smått och gott. I år kommer vi med en explosion av färg och fantasi, från klart lysande påskägg till en häxa som flyger mot en grå och olycksbådande himmel. Drygt 4.000 teckningar har barn och ungdomar i länet skickat in.

TV - Se filmen med alla teckningar i kategorin 7-10 år:

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Ett par hundra teckningar kom in 1962. Jubileumsåret 2012 var det över 8.000. Också det ett riktigt färgstarkt år med många klart lysande färger och fantasifulla påskfigurer.

"Den här Sverigekycklingen hoppade självklart fram ur den stora högen. Utan tvekan och omedelbar, tyckte juryn om ett av de vinnande bidragen"

Bidrar till ett generationsbygge

Trots att antalet bidrag går lite upp och ner. För oss på ÖP är det ändå fascinerande att följa hur en teckningstävling behåller greppet om våra unga - eller om det är äldre - läsare.

Läs även: Melina vann hela Påsk i färg: ”Jag började med gult och sen tog jag orange och sen svart”

Jag tror att Ulla satte fingret på vad det egentligen handlar om: Påsk i färg bidrar till ett generationsbygge.

Lusten att rita och måla som en äldre generation gärna för vidare. Och som den riktigt unga generationen tydligen gärna tar till sig, trots att påsk i färg är hur odigitalt som helst.

Oavsett var och i vilken kultur eller tradition som våra rötter finns

Det finns något fascinerande att lära sig av ÖP:s 57-åriga teckningstävling som återuppstår år efter år i samma gamla beprövade format men med tusentals nya teckningar:

Vi mår bra av att låta traditioner leva vidare.

Alldeles oavsett var och i vilken kultur eller tradition som våra rötter finns. Ibland behövs det trygghet och igenkänning, särskilt när man upplever en omvärld i snabb förändring.

Annons

Läs mer

Hans Lindeberg: Förövaren fortsatte sin fina karriär – "Genom åren har det funnits många tillfällen att säga ifrån"

Annons

Hans Lindeberg: Vårt arbete drivs inte av "äcklig skadeglädje"

Hans Lindeberg: Över 500 läsare har hittills fått hjälp att logga in – och det är bara början: ”Ingen fråga är för dum för att ställas”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan