Annons

Annons

Annons

Recension: Drabbande uppgörelse med tysk identitet och släktens nazistiska skuld

Nora Krugs internationellt hyllade "Heimat" är en fullpackad släktkrönika innehållande klassiska seriestrippar kombinerad med kollageteknik av bilder från fotoalbum och allsköns arkivmaterial. Som en släktforskande bilderbok för vuxna vilken gör en djupdykning i förfädernas eventuellt nazistiska deltagande under andra världskriget.

Text

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Sacha Batthyanys "Och vad har det med mig att göra?" och Julie Lindahls "Pendeln" är två exempel på släktuppgörelser med nazism de senaste åren. Nu kommer ytterligare ett starkt bidrag i Nora Krugs "Heimat". Bild: Norstedts/Nina Subin.

Annons

Nora Krug (född 1977) växte upp i Tyskland, men bor sedan många år i New York. Hon beskriver med en distanserad blick drabbande hur hon i tonåren blev medveten om att tyskar fortfarande ses på med misstänksamhet. Nazismens brott ger eko ännu 74 år efter andra världskrigets slut. Resultatet blir att hon hela tiden burit på en skuld genom livet. Att dölja sin tyska brytning är bara ett av många exempel. Ej mindre sedan hon gifte sig med en judisk man. Att hennes frågor genom åren inte blivit besvarade gör inte saken bättre.

0 kren månad

Läs för 0 kr i en månad.

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på op.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan