Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Det är snällt att säga nej – köp inte ut till valborg 

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Valborg är ett av de säkraste vårtecknen vi har. Men det är också ett tillfälle när många ungdomar dricker alkohol – vissa kanske för allra första gången.

Det vanligaste sättet att få tag på alkohol är via en annan ung person, till exempel en kompis eller ett syskon. En av fyra unga vuxna anser till och med att det är mer okej att köpa ut alkohol vid valborg och andra särskilda tillfällen än annars. Det visar en ny undersökning som Systembolaget har gjort via Kantar Sifo, bland unga vuxna 20-28 år. 

Annons

Annons

En vanlig uppfattning är att det skulle vara tryggare att själv köpa ut än att någon okänd person gör det. 67 procent tror att det är en anledning till varför unga vuxna köper ut.

Det blir ett missriktat försök att vara snäll. Man tror att det är det minst onda alternativet, och att ett nej bara innebär att frågan per automatik går vidare till någon annan. Men det stämmer faktiskt inte.

 Många tonåringar – varannan 16-åring - skulle avstå från att få tag på alkohol om de inte fick den av någon som de känner väl. Det visar siffor från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. (Undersökning ”Vem kan man lita på”, CAN 2018)

Undersökningen visar också att unga gärna skiljer på begreppen ”köpa ut” och ”langa”, och att man tycker det senare är värre. Men oavsett vad man väljer att kalla det så handlar det ju i grunden om samma sak – med samma risker som följd.

Ungdomar som är berusade riskerar att drabbas av brott och olyckor. Deras hjärnor tar mer skada av alkohol än vuxnas. Det finns också studier som visar på att de som alkoholdebuterar tidigt dricker mer när de blir vuxna.

Trots att det ofta finns en omtanke i grunden hos den som köper ut måste vi komma ihåg att det inte egentligen finns någon ”snällangning”. Både kompisar, syskon och föräldrar - vi har alla ett ansvar att orka stå emot och säga nej.

Annons

Jag hoppas att den här Valborgsmässoaftonen blir startskottet på en sommar att minnas för alla tonåringar. Därför hoppas jag att du fattar beslutet att vara riktigt snäll mot de ungdomar du har i din närhet – och inte köper ut.

Magdalena Gerger, vd Systembolaget

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan