Annons

Annons

Annons

Annons

Reidar Carlsson

ledare centerpartistiskNorrtälje

Reidar Carlsson
Reidar Carlsson: Kommer facket att gå till angrepp på regeringen vid första maj?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Vad kommer LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson att säga i årets förstamajtal? Kommer han att gå till angrepp på Socialdemokraterna för att de går med på att ändra LAS eller kommer han att visa förståelse för de kompromisser som partiet måste göra för att få behålla reegeringsmakten? Foto: Adam Ihse, TT.

Annons

På onsdag är det första maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Mängder av S- och V-politiker och fackledare kommer att hålla tal runt om i Sverige.

I vanliga fall brukar kämpaglöden vara lite avslagen de år som Socialdemokraterna har regeringsmakten. Frågan är hur det blir i år.

Anmäl text- och faktafel

I förra veckan presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) direktiven till den utredning som skall se över arbetsrätten och lagen om anställningsskydd, LAS. Enligt direktiven skall utredaren, justitierådet Gudmund Toijer, ta fram förslag till utökade undantag för turordningsregler i LAS, stärkt arbetsgivaransvar vid kompetensutveckling, lägre kostnader för mindre företag vid uppsägningar och bättre balans i anställningsskyddet för personal med olika arbetsvillkor.

Annons

Annons

Det här är punkter som finns med i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Där står också att utredningen skall tillsättas i april 2019 och att förändringarna i LAS skall genomföras 2021.

Och det är självklart något som facket inte ställer upp på.

Trots detta är många fackledare provocerade av att S-MP-regeringen lägger fram detta förslag bara några dagar innan första maj. I facken finns ett hårt motstånd mot alla förändringar i LAS, som man menar kommer att försämra tryggheten för löntagarna.

Förändringar i LAS gör arbetsmarknaden blir mer flexibel, och gör att fler företag, inte minst de små, vågar nyanställa. Det gör att fler får jobb, och att fler får fasta jobb. Det ökar tryggheten. Det är därför bra att arbetsrätten moderniseras.

Däremot minskar ändringar i LAS fackens makt. Och det är självklart något som facket inte ställer upp på.

Han har upprepat sitt hot om att fälla S-MP-regeringen om den lägger fram förslag om förändrad arbetsrätt.

Det blir därför mycket intressant att se vad fackledarna kommer att säga i sina förstamajtal, till exempel LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, som talar i Kalmar. Kommer de att gå till angrepp på S–MP–regeringen för att de vill "försämra tryggheten" eller kommer de att visa förståelse för att Socialdemokraterna tvingats göra denna eftergift till Centerpartiet och Liberalerna för att få behålla regeringsmakten?

Annons

Annons

En som inte har visat någon förståelse för LAS-kompromisser är V-ledaren Jonas Sjöstedt. Han har upprepat sitt hot om att fälla S–M-regeringen om den lägger fram förslag om förändrad arbetsrätt. Det skulle i så fall kräva att Vänsterpartiets förslag får stöd Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Det skulle i så fall öppna för en M-KD-regering som är beroende av SD-stöd.

Detta är en väldigt udda allians, men inte omöjlig. Det skulle i så fall öppna för en M-KD-regering som är beroende av SD-stöd. Frågan är om Vänsterpartiets väljare tycker att det är bättre än förändringar i LAS.

Det lär dock dröja ett bra tag innan Jonas Sjöstedt tvingas visa om han verkligen menar allvar. Utredningen skall vara klar senast 31 maj nästa år, och sedan dröjer det säkerligen några månader innan regeringen lägger sitt förslag i riksdagen. Så först i slutet på nästa år eller början av 2021 tvingas Jonas Sjöstedt visa vilket han tycker är viktigast: att inte ändra på LAS eller att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.

Annons

Annons

Till toppen av sidan