Annons

Annons

Annons

Annons

Krokom

Debatt
DEBATT: Sportfiskarna: Unik chans för Jämtkraft att tänka om och skrota planerna för Långforsen

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Långforsens kraftverk.

Bild: Denny Calvo

Annons

Efter årtionden av infekterade strider har frågan om Långforsens framtid tagit en ny vända. Jämtkraft har nu en unik chans att visa med handling att man är ett hållbart företag genom att en gång för alla skrota planerna på ett kraftverk i Långforsen.

Kommunfullmäktige i Östersund tog nyligen beslutet att ta bort punkten i Jämtkrafts ägardirektiv om att bolaget ska utreda om en överlåtelse av kraftverket till en lokal organisation är möjlig, med syftet att återställa forsen. Förslaget är att även Krokom ska fatta samma beslut.

Den tredje ägarkommunen, Åre, har däremot tydligt deklarerat att de kräver utrivning av Långforsens kraftverk och damm. Med andra ord vill Östersund och Krokom skicka frågan om Långforsen till Jämtkraft.

Annons

Det är ett stort risktagande att lämna över denna fråga till ett bolag som tidigare slagits med näbbar och klor för att bygga upp kraftverket i Långforsen.

Annons

Bosse Svensson (C) behöver som kommunstyrelsens ordförande i majoritetsägaren Östersund aktivt ta ansvar för att man väljer en hållbar framtid för Långforsen och bolaget Jämtkraft.

Låt oss ha klart för oss att vi talar om ett område med mycket höga naturvärden, utpekat till Natura 2000-område och av riksintresse. Ett unikt vildmarksområde i ett hårt vattenkraftskadat län. Här finns stora möjligheter att utveckla sportfisketurismen och skapa långsiktiga inkomstkällor för bygden.

Myndigheterna har varit tydliga med att det är vattenkraftverk med möjlighet till reglering av elsystemet som är viktiga, inte småskaliga strömkraftverk som det i Långforsen. Kalkyler från sakkunniga i branschen har visat att en renovering av Långforsens kraftverk skulle innebära en förlustaffär.

Att satsa på ett kraftverk vid Långforsen är en affär som inte är hållbar vare sig ekonomiskt, socialt eller ekologiskt.

Ordet hållbarhet har blivit ett centralt värdeord som alla företag numer måste leva upp till. Det är dags att Jämtkraft och ägarkommunerna sätter stopp för den långdragna striden och stakar ut en ny, modern väg för hur Långforsen ska förvaltas för framtiden.

Om inte ägarkommunerna förmår göra detta, ställer vi vårt hopp till Jämtkrafts nya ledning och bolagets nya styrelse som ska väljas inom kort. För Jämtkraft är detta ett utmärkt tillfälle att göra om och göra rätt, att visa att man är ett modernt och hållbart energiföretag!

Annons

Det är dags att skrota planerna på ett kraftverk och ge Långforsen en ny start, där forsen får göra skäl för sitt namn och producera biologisk mångfald och naturturism.

Vi från Sportfiskarna är beredda att aktivt bidra till att satsa på sportfisket i Jämtland och på Långan som fiskedestination – utan kraftverket i Långforsen.

Sten Frohm, generalsekreterare Sportfiskarna

Joel Norlin, regionchef

Annons

Annons

Till toppen av sidan