Annons

Annons

Annons

krönikaJämtlands län

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Idag behöver motkrafterna mot nazisternas marscherande all din solidaritet

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det är dagen före första maj och jag funderar på att skriva om Ludvika. Bilderna på Hédi Fried från Ludvika från förra årets demonstrationsdag gör sig påminda.

Bilderna kändes så rätt, då som nu. Hédi Fried är det yttersta beviset på hur viktigt motståndet mot hat och rasism är.

2017 stod nazistiska NMR på skolgården

Hédi Fried som fyller 95 år i år överlevde nazisternas förintelseläger. För ett år sedan reste hon till Ludvika för att återigen möta 300 marscherande nazister.

"Hela samhället bör visa att man inte tål nazismen. Alla som har något att säga ska hålla ihop" förklarade hon.

Annons

Annons

När eleverna på Lorensbergsskolan i Ludvika hade lunchrast en dag i december 2017 stod nazistiska NMR på skolgården och försökte värva medlemmar. De skrek rasistiska slagord i en megafon och tände rökfacklor.

I dag är det dags igen för nazistisk propaganda. Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd att demonstrera på första maj i Ludvika.

Det hade kunnat vara i Strömsund

Den gamla bruksorten i västra Bergslagen med 16000 invånare och en gruvhistoria som går tillbaka till Gustav Vasa har blivit ett av nazisternas starkaste fästen i Sverige.

Det råkade bli Ludvika. Det hade kunnat vara i Strömsund eller Bräcke som NMR valt att bygga upp en av sina baser. Förra året ökade nynazisterna sin synliga närvaro enligt tidningen Expos kartläggning av rasideologisk aktivism. I Boden, Kungälv och Ludvika kandiderade NMR till kommunfullmäktige. Organisationen samlade totalt drygt ett par tusen röster i 2018-års val.

Nationalistiska krafter som vill stänga ute människor växer

Här i länet har NMR minskat sin närvaro något. Förra året noterades ett tiotal aktiviteter från den nazistiska rörelsen.

Nordiska motståndsrörelsen är en extrem rasistisk organisation med värderingar långt utanför vad samhället accepterar men nationalistiska krafter som vill stänga ute människor växer även inom det demokratiska systemet.

Annons

Det positiva är att motkrafterna i Ludvika blir allt starkare

Annons

EU-parlamentsvalet om en månad kan bli en värdemätare på hur långt nationalismen lyckats flytta fram sina positioner i Europa. Sverigedemokraterna kommer aldrig ifrån sina nazistiska rötter.

Det positiva är att motkrafterna i Ludvika blir allt starkare och mer synligt från år till år.

- De må samlas med sina fanor och hålla tal på 1 maj, men motkrafterna är så oändligt mycket större. Vi kommer alltid att vara fler, skriver Helena Nyman, chefredaktör för Dalarnas Tidningar, i en krönika inför årets första maj.

Det var tidningen som bjöd in Hédi Fried till Ludvika förra året. Hennes tal uppmärksammades över hela Sverige.

Kraften som finns i lokal journalistik

Dalarnas Tidningar har valt att aktivt spela en roll för att försvara de demokratiska värderingarna i Ludvika. Det visar på kraften som finns i lokal journalistik när det gäller att engagera människor.

I år arrangerar Dalarnas Tidningar en dag med över hundra speciellt inbjudna personer på Lorensbergsskolan, platsen där NMR tidigare spred sitt budskap.

Programmet har fokus på unga och rubriken "Ludvika och Dalarna för tolerans och emot extremism".

Men vad som än händer i Ludvika är idag är ingen lokal angelägenhet. Det berör oss alla. Motkrafterna mot hatet behöver vår solidaritet.

Annons

FAKTA: Nazistiska NMR

* Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är, enligt Säpo, det största hotet, inom vitmakt-miljön, mot Sveriges inre säkerhet.

* Militanta NMR vill störta det demokratiska statsskicket genom revolution och

förespråkar våld för att nå målet, enligt Säpo.

Annons

* NMR anses av Säpo inte vara ett direkt hot mot statsskicket men kan utgöra ett konkret hot mot enskilda meningsmotståndare.

* Enligt stiftelsen Expo står NMR för merparten av aktiviteterna inom vit makt-

miljön i Sverige. Starkaste fästet finns i Ludvika, där flera högt uppsatta nazister

är bosatta.
Läs mer:

Hans Lindeberg: Året då ÖP avslöjade de högerextrema politikerna som ville in i fullmäktige

Hans Lindeberg: Att Facebook åker på turné och ber om förlåtelse räcker inte – varför inte sluta mata odjuret?

Hans Lindeberg: Över 500 läsare har hittills fått hjälp att logga in – och det är bara början: ”Ingen fråga är för dum för att ställas”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan