Annons

Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Oksanen: Kanadabrev om väder och skatt

Det är svårt att inte se översvämningen nedanför det kanadensiska parlamentet i Ottawa. Den magnifika byggnaden, som en blandning av Hogwarth och Big Ben, vilar tryggt på en klippa långt från den skummande vreden.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Ottawafloden har svämmat över skriver Patrik Oksanen i ett Kanadabrev hem till Sverige. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls tidning.

Annons

Det som normalt är en strandpromenad med lyktstolpar är helt dränkt. Nu står stolparna till hälften under vatten.

En bit uppstströms slår forsens brusande vågor ända upp mot pont de Chaudiètes undersida. Vattnets krafter syns tydligt med eroderande strandkanter och avstängda promenadstråk. Ändå är det inte här som läget är pressat.

Det är längre uppströms som Kanada upplever historiskt höga vattennivåer. Boende i Whitewatertrakten där 50 hem evakuerats pratar om ett 500 årsflöde. Kombinationen av en snörik vinter och dubbelt så mycket regn än normalt senaste månaden har fått konsekvenser. Men i världens till ytan näst största land kan prövningar av olika slag ske parallellt. Skogsbrandssäsongen har börjat borta i British Columbia i väster. Halva provinsen har hög risk för skogsbränder, även om antalet bränder inte är för årstiden onormalt många så beskrivs intensiteten i bränderna som ovanligt höga.

Annons

Annons

Fler extrema väder är en konsekvens av klimatförändringarna enligt forskarna. Och klimatdebatten i Kanada är intensiv. Landet har en bra bit kvar för att klara sina åtaganden enligt Parisavtalet och behöver göra mer. Den federala regeringen införde en koldioxidskatt i Ontario, New Brunswick, Saskatchewan och Manitoba 1:a april eftersom dessa inte infört egen koldioxidbeskattning.

Det här har fått Ontarios provinsregering att gå i taket och provinsen har kört egen tv-reklam där man informerar sina invånare vad det federala beslutet kostar medborgarna.

Samtidigt är bensinpriserna i Kanada rekordhöga efter de ökande världsmarknadspriserna. Dragkampen mellan oro för plånboken och oron för klimatet kommer att avspegla sig i valet som ska hållas senast i oktober.

Samtidigt hoppas människorna längs Ottawafloden slippa regn, medan de i British Columbia hoppas på regn.

Annons

Annons

Till toppen av sidan