Annons

Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Ledarsidans kryssguide: Välj rätt kandidat till Europaparlamentet

Europaparlamentetsvalet är mycket mer av personval än något annat val. En europaparlamentariker kan genom hårt arbete och nätverkande komma i en position som ger makt i en EU-lagstiftningsfråga än vad en svensk minister har. Därför är kandidaternas personliga kvaliteter viktiga.

Ledarsidan är centerpartistisk och vi delar alltså Centerrörelsens grundläggande värderingar , men för att hjälpa dig som läsare lämnar vi ändå våra rekommendationer vilka du ska kryssa även i andra partier.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Patrik Oksanen och Marcus Åsling skriver om EU-valet.

Annons

Uppmärksamma läsare noterar säkert att vi inte nämner två partier; Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det är två partier som står för långt från ledarsidan, partier som i grunden vill göra om både Sverige och Europa på ett sätt som inte är förenligt med de värderingar som den här tidningens ledarsida företräder.

Centerpartiet

Centerpartiets toppkandidat Fredrick Federley fotograferad i EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Fredrick Federley #1

Federley är Centerpartiets europaparlamentariker sedan 2014. Ett uppdrag han skött så väl att liberalernas europaveteran Marit Paulsen väljer Federley 2019. För den som tycker att djur, mat, antibiotika är viktiga frågor är Federley det självklara valet på söndag. Federley är också vice ordförande i Alde och har på kort tid byggt ett imponerande europeiskt nätverk. Dessutom imponerar han på sina politiska motståndare.

Annons

Annons

”Noterar att Federley tillhör den exklusiva grupp politiker som förmår svara på journalisternas frågor och samtidigt föra samtalet framåt. Ett tecken på att man bottnar i sina svar”, skrev Ulf Bjereld på twitter efter att Federley gästat SR. Bjereld är ordförande för socialdemokraternas Tro och Solidaritet och är professor i statskunskap.

Alternativ: Emma Wiesner #3

Ingenjören som brinner för energifrågor och som vet att det inte finns enkla svar på svåra frågor. Den tidigare förbundsstyrelseledamoten för Centerstudenter är ett centeralternativ för den som har klimatet som sin viktigaste frågan

Maria Weimer, kandiderar til EU-parlamenetet för Liberalerna (L).Foto: Jessica Gow / TT

Liberalerna

Maria Weimer #3

En grön diplomat med rötterna i Sveg och i Tyskland. Tidigare riksdagsledamot för Uppsala län med bland annat energifrågorna i portföljen. Diplomatbakgrund och flytande på tyska gör att förväntningarna är höga på Weimer om hon kommer in.

Alternativ: Karin Karlsbro #1

Okänd för de flesta och inkastad i sista stund på första plats. Men det är inget dåligt val, Karlsbro är en energifyllt och smart politiker med starkt engagemang för demokratifrågor och klimatet. Dessutom är hon gammal LUF-ordförande.

David Lega talar vid Kristdemokraternas kommundagar på Conventum i Örebro på fredagen. Foto: Pavel Koubek / TT

Annons

Kristdemokraterna

David Lega #2

I en tid där Kristdemokraterna politiskt flörtar med trumpismen är David Lega en kandidat som går mot strömmen. Lega är alltså en klassisk kristdemokrat som lovar att slåss för mänskliga rättigheter, frihandel och jobbfrågor. Det kan det inte finnas för många av i Europaparlamentet.

Annons

Moderaterna

Gustaf Göthberg #5

I en tid när Moderaterna i sociala medier snabbt förflyttar sig från forna tiders europavarma moderater är Göthberg ett undantag. Här finns det klassiska moderata engagemanget för europafrågor på ett sätt som påminner om Carl Bildt. Göthberg betonar både säkerhetsfrågor och att han ska redovisa kontorsbidragen, till skillnad från andra M-kandidater.

Alternativ: Micaela Lööwenhök #6

För den som vill ha en norrländsk kandidat (från Skellefteå) som är engagerad i skogsfrågorna.

Jytte Guteland (S) i Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson / TT

Socialdemokraterna

Jytte Guteland #3

Om du trots allt röstar på Socialdemokraterna så är nummer tre värd att titta på. Enda svensk i miljöutskottet senaste mandatperioden som dessutom har förhandlat om utsläppshandeln. Guteland innebär också kontinuitet i en partigrupp som byter ut de flesta ledamöterna.

Alternativ: Erik Bergkvist #4

Regionpolitiker från Umeå som länge har varit engagerad i EU på regional nivå. Har därigenom ett nätverk för att jobba vidare med regionala frågor. Gillar för övrigt också Buffy vampyrdödaren, även det är ett plus.

Annons

Alice Bah Kuhnke (MP).

Bild: Lars Dafgård

Miljöpartiet

Alice Bah Kuhnke #1

Kandidaten som flest väljare känner till har dessutom erfarenheter från EU:s ministerråd. Förra kulturministern är en starkt engagerad demokrat. Engagemang och kulturministererfarenheten kommer väl till pass när Europaparlamentet tar upp viktiga demokratifrågor de kommande åren.

Alternativ: Bodil Valero

#4 Gävleborgare som är en av få norrlänningar på valbar plats. Valero har också suttit i parlamentet de senaste fem åren och gjort ett stabilt hantverk.

(Marcus Åsling vill ha till protokollet att han reserverar sig mot att en röst läggs på MP i något val).

Annons

Annons

Till toppen av sidan