Annons

Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistiskEU-valet 2019

Patrik Oksanen
Oksanen: Skandalfilmen som skakar om Europa

Händelserna i Österrike under helgen, där publiceringen av en hemligt inspelad videofilm skapat regeringskris och lett till nyval visar på flera saker som ger all anledning till oro för de som värnar demokrati i Europa.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen som skriver om säkerhetspolitik för flera av MittMedias liberala och centerpartistiska ledarsidor. Patrik Oksanen är till vardags politisk redaktör Hudiksvalls Tidning.

Annons

För det första, vad är mörkertalet på det som inte kommer fram när ledande politiker har så lätt att sälja ut sitt land för svarta pengar från Putins oligarker, som i det österrikiska fallet. För det var precis som vad som hände.

Österrikes högerpopulisters ledare Heinz-Christian Strache spelades in på Ibiza när han trodde att han hade möte med en släkting till en rysk oligark som ville komma upphandlingar. Strache som är vicekansler avslöjades för att ha erbjudit lukrativa upphandlingar 2017 mot hjälp att vinna det österrikiska valet. Pengar till partiet och köp av en österriskisk tidning var en motprestation.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

FPÖ har sedan länge ryska band. Politiker från partiet var på plats under den olagliga annekteringen av Krim som ryska valobservatörer. Partiets utrikesminister Karin Kneissl bjöd Putin till sitt bröllop. FPÖ har också ett samarbetsavtal med Putins maktparti Enade Ryssland. När de konservativa i Österrike bildade regering med FPÖ fick Straches parti kontrollen bland annat över säkerhetstjänsten, något som lett till att Österrike stängts ute ur informationsdelning mellan tjänsterna av rädsla för att uppgifterna ska hamna hos Ryssland.

FPÖ har heller inte agerat i ett vakuum Vi vet från annan rapportering om stöd från ryska banker till Marine Le Pen, att ungerska Jobbiks Bela Kun hade med sig pengar från Moskva och att Lega i Italien ska ha erbjudits ryska pengar.

Med verktyg som pengatvätt undermineras samhällen. Den här korruptionen är ett hot mot demokratin i Europa.

Att Ryssland målmedvetet byggt upp inflytande i europeisk extremhöger senaste femton åren är varken överraskande eller nytt. Med verktyg som pengatvätt undermineras samhällen. Den här korruptionen är ett hot mot demokratin i Europa.

Den andra frågan som är bekymmersam är vem eller vilka ligger bakom inspelningen. Och varför kom den nu? Ibizafilmen spelades in 2017, före det österrikiska valet. Vem hade resurserna att göra det här? Varför publicerades det inte före österriska valet? Varför kommer det nu en vecka före Europaparlamentsvalet? Spekulationerna rör sig från en underrättelse- eller säkerhetstjänst till aktivister via komiker.

Ibiza-skandalen leder förhoppningsvis till ett kraftfullt uppvaknade över riskerna med högerpopulistiska partier och deras Rysslandskontakter, men det är också en varningsklocka hur lätt ett val kan påverkas.

Båda slutsatserna är skäl att vara oroad och bekymrad inför helgens val till Europaparlamentet och inför framtiden.

Annons

Annons

Till toppen av sidan