Annons

Annons

Annons

Terrormålet med koppling till Strömsund

David Idrissons försvarare om hovrättens beslut: ”Är en indikation på att han kommer att frias”

Under fredagen beslutade hovrätten att häva häktningen av David Idrisson som dömts till fängelse för terroristbrott.

– Det är en indikation på att han kommer att frias från misstankarna om förberedelse av terroristbrott, säger mannens försvarare Thomas Olsson.

Åklagaren Per Lindqvist drar samma slutsats.

Text

Advokaten Thomas Olsson och David Idrisson. Montage av arkivbilder.

Annons

Den 8 mars dömdes David Idrisson, som bott i Strömsund, till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. De andra två huvudåtalade frikändes.

Annons

David Idrisson förnekar brott och domen överklagades i slutet av mars. Försvaret pekade på att det inte var uppenbart att de aktuella kemikalierna var ägnade åt att tillverka sprängämnen. Thomas Olsson lyfte även fram att tingsrätten inte redovisat någon omständighet som bekräftar tingsrättens antagande att en sprängladdning skulle detoneras i IS namn och inte heller någon omständighet som utvisar var, när och hur sprängladdningen skulle detoneras.

Annons

Polisen fann filmer och bilder med IS-propaganda på David Idrissons mobiltelefoner något som enligt Thomas Olsson på sin höjd kan på sin höjd kan peka på en sympati för IS.

Den 2 maj inleddes förhandlingarna i Svea hovrätt. Rättegången avslutades i måndags och under fredagen beslutade hovrätten att häva häktningen av David Idrisson.

– Det är en indikation på att han kommer att frias från misstankarna om förberedelse av terroristbrott. Men vad det säkert innebär får vi veta när domen kommer 12 juni, säger Thomas Olsson.

Så han kommer förmodligen att friges?

– Ja så får man nog uppfatta det.

Trots att häktningen hävts är David Idrisson inte frisläppt.

– Enligt de uppgifter som de lämnat till mig har Säpo tagit honom i förvar i anslutning till att häktningen hävdes.

Åklagaren Per Lindqvist drar samma slutsats som Thomas Olsson.

Annons

– Det här betyder av allt att döma att den här personen kommer att frikännas från misstankarna om förberedelse av terroristbrott. Några fler slutsatser än att tingsrätten gör en annan bedömning än hovrätten är svårt att dra.

Annons

David Idrisson dömdes även för terrorfinansiering men huruvida den domen kommer att stå fast eller inte är svårare för åklagaren att spekulera kring.

– Jag tror att det är svårt att dra några slutsatser när det gäller misstankarna om terrorfinansiering men däremot är att han frias från misstankarna om förberedelse av terroristbrott en rimlig slutsats, säger Per Lindqvist och fortsätter:

– Vi får vänta in den dom som kommer 12 juni och så får vi se vilka övervägande som hovrätten har gjort.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan