Annons

Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Oksanen: Ottawa är värd en resa för svenska politiker

Svenska politiker som reser till Washington borde göra ett stopp på vägen till DC för att träffa sina kanadensiska vänner. Ottawa är en strategisk underskattad huvudstad för svenska intressen.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning (c) och tf politisk redaktör Östersunds-Posten (c).

Annons

Inte nog med att Sverige och Kanada värderingsmässigt står på samma sida i många frågor i en allt mer brusande värld, det finns en del att lära från kanadensarna när det gäller att förstå och hantera den mycket större och starkare grannen USA.

Den amerikanska politiken har blivit mer komplex. Efter att ha haft personliga samtal med diplomater och experter från fyra länder i fyra olika huvudstäder det senaste året kring relationerna i världen så framträder bilden klart av behov av ett brett kontaktnät som också går på djupet om man vill nå framgång i relationerna till USA (även om det nog också kan sägas vara en universell sanning). Den amerikanska politiken har fragmenterats och polariserats. Den som tror att det går att enbart träffa exempelvis amerikanska UD eller Vita Huset kan riskera obehagliga överraskningar när representanthuset, senaten eller starka guvernörer lägger sig i. Det gör att även ett litet land måste arbeta brett för att nå diplomatisk förståelse hos USA.

Annons

Annons

Kanada insåg just det här när president Trump införde de drakoniska ståltullarna. Kanadensarna kavlade upp ärmarna och började ringa de guvernörer som är mest beroende av handeln med Kanada. Ett handelskrig mellan grannarna skulle skada dessa amerikanska delstater hårt.

Att lyssna på sin kanadensiska ministerkollegas erfarenheter är alltså ingen dålig idé. Det är värt den extra restid ett stopp i Ottawa innebär.

När Kanada fick signalen från amerikanska UD om att ”ok, vi fattar, lägg ned och sluta ring våra guvernörer” så förstod man att budskapet gått fram. Även om tullarna inte lyftes på en gång så avslutades tulldrabbningen faktiskt nu i maj, och det banar nu vägen för att USA, Kanada och Mexico kan underteckna ett nytt frihandelsavtal efter Nafta.

Att lyssna på sin kanadensiska ministerkollegas erfarenheter är alltså ingen dålig idé. Det är värt den extra restid ett stopp i Ottawa innebär.

Relationen till Kanada är inte bara viktig i relation till USA, den har stort värde på egna meriter och underskattas allt för ofta när det gäller att vårda transatlantiska band.

Sverige och Kanada kan göra mer ihop på världsscenen, och vi lär behöva göra det också för att stå upp för en regelbaserad värld byggd på värderingar som omfattar rättsstatens principer och respekten för människans värde samt hur demokratin kan skyddas mot falska nyheter, hot, hat och främmande makters subversion.

Demokratiminister Amanda Lind och hennes kollega Karina Gould borde ha mycket att prata om, för att inte tala om försvarsminister Harjit Sajjan och hans kollega Peter Hultqvist.

Om Paris är väl värd en mässa, så är Ottawa väl värt ett besök för svenskar i denna tid.

Annons

Annons

Till toppen av sidan