Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
DEBATT: OS och Paralympics 2026 – ett lyft för svensk tillväxt, idrott och folkhälsa

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tyska Andrea Eskau i Paralympics i Sydkorea 2018.

Bild: TT

Annons

OS och Paralympics i Sverige 2026 är mer än själva tävlingarna och den publika folkfesten. Det är också en möjlighet för den regionala tillväxten och besöksnäringen såväl som utvecklingen av både svensk idrott och folkhälsoarbete.

Dessutom innebär ett OS och Paralympics i Sverige 2026 att spelen genomförs på ett unikt hållbart sätt, ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

Den ansökan som Sveriges Olympiska och Paralympiska kommitté lämnat in bygger på en resurssmart och långsiktigt hållbar strategi. De förändrade ekonomiska förutsättningar för framtida OS och Paralympics som skapats av Internationella Olympiska Kommittén (IOK) betyder att spelen framgent kan genomföras med omsorg om värdstäders hållbarhet och värdländers skattebetalare.

Annons

Det är en viktig och för oss avgörande utgångspunkt. För våra tre regioner är vårdandet av skattebetalarnas pengar och fokus på kärnuppgifterna högsta prioritet. Den vikt som läggs vid hållbarhet inför 2026 passar dessutom oerhört väl för Sverige som ligger i framkant i världen genom ett mångårigt systematiskt arbete med hållbar utveckling.

Annons

Därför är det med glädje vi noterar i ansökan om OS och Paralympics i Sverige 2026 inte handlar om dyra skrytbyggen som kostar enorma summor för skattebetalarna i åratal efter spelens genomförande, utan tvärtom bygger hela ansökan på ett ökat utnyttjande av anläggningar som vi redan investerat i.

Att anordna OS och Paralympics blir därför en möjlighet att dels bidra till en förnyelse av den olympiska rörelsen med fokus på hållbara lösningar där OS kan genomföras i ett demokratiskt land, dels att främja tillväxt i våra regioner och Sverige genom bland annat ökad turism såväl före som under och efter spelen.

Ett OS är även ett utmärkt tillfälle att visa upp svenska innovationer inom ICT, miljöteknik och life sciences. Kort sagt; svensk innovationskraft och svenskt företagande. Dessutom får vi möjlighet att visa bredden och skönheten i vårt vackra land och öka kännedomen om och intresset för Sverige.

Våra tre regioner är sinsemellan väldigt olika och har olika förutsättningar och utmaningar. Men vi är övertygade om att ett genomförande av spel i Sverige är positivt för oss och övriga Sverige.

OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea lockade över en miljon besökare. En fantastisk möjlighet att visa upp Sverige och svenskt kunnande för världen. Det betyder också fler arbetstillfällen och tillväxtgenom hotellnätter, restauranger, shopping och kringtjänster. Rätt förvaltat kan ett OS sätta avtryck långt efteråt och öppna upp nya marknader och möjligheter för svenska företag och verksamheter.

Annons

Annons

Barn- och unga med eller utan olika funktionsnedsättning är alla i behov av starka förebilder när det gäller idrott-, motion och hälsa. OS och Paralympics 2026 ger oss möjligheter att lyfta fram både elit- och breddidrott för alla som en viktig del av det förebyggande folkhälsoarbetet.

Vi ser möjligheterna som finns i att ett OS och Paralympics kommer till Sverige. För tillväxten, besöksnäringen, idrotten och folkhälsan. Men även för Sverigebilden. Vi som leder tre mycket olika regioner ser dessa möjligheter. Låt oss i regioner, kommuner och i staten kroka arm med idrottsrörelsen för att få ut mesta möjliga av ett OS och Paralympics.

Mats Gärd (C) regionstyrelsens ordförande Region Jämtland Härjedalen

Ulf Berg (M) regionstyrelsens ordförande Region Dalarna

Irene Svenonius (M) regionstyrelsens ordförande Region Stockholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan