Annons

Annons

Annons

Skidåkare försvunnen på Åreskutan

Stor sorg i Åre efter Rikard Westlings bortgång – familj och vänner samlades vid välbesökt minnesstund

Platserna i den gamla stenkyrkan räckte inte till för alla som ville ta avsked av Rikard Westling, som omkom vid en skidolycka i förra veckan. Solen bröt fram bakom molnen strax innan minnesgudstjänsten inleddes och omkring hundra personer följde ceremonin från kyrkbacken.

Text: 

Åre gamla kyrka hade dekorerats med ljus och blommor inför minnesstunden. Rikard Westling blev 46 år. Foto: Karin Johansson/Emma Alzén.

Annons

Prästens ord och tonerna från en trumpet och ett piano förstärktes med högtalare för att besökarna som hade samlats utomhus skulle kunna följa med i programmet. Det sprakande högtalarljudet blandades med med ljudet av fågelsång och lågmälda snyftningar. Vid minnesstunden fick kyrkobesökarna möjlighet att ta avsked på sitt eget sätt. Några valde att skriva ner sina tankar på bönelappar medan musikerna spelade "Jag vet en dejlig rosa". Lapparna brändes direkt efter ceremonin.

Annons

– Han var en så levnadsglad person så därför känns det här extra tungt, säger vännen Dan Sunnerheim som var med i kyrkan.

En av ljusbärarna i kyrkan var formad som ett träd.

Bild: Karin Johansson

Annons

Flera personer satte ord på sin sorg och saknad under minnesstunden. Familjemedlemmarna som talade passade på att tacka för det stöd och den värme som folk har visat under deras svåra tid. Flera personer nämnde Rikard Westlings omtänksamma sätt och hans passion för friluftsliv. En talare sade: ”Hade han själv fått välja hade han dött på fjället, om än så mycket senare”.

Vännen Dan Sunnerheim var en av alla dem som hade tagit sig till kyrkan på tisdagseftermiddagen.

Bild: Karin Johansson

Vännen Dan Sunnerheim tror att många Årebor har en koppling till Rikard Westling.

– Även folk som inte känner honom har stött på hans leende. Det kändes som att han brydde sig om andra och att han tog sig tid att stanna upp.

Många valde att tända ett ljus för att minnas Rikard Westling.

Bild: Karin Johansson

Vid ceremonin tände besökarna ljus som placerades i den globformade ljusbäraren och på den stora trädformade ljusbäraren på kyrkoväggen. När det inte fick plats fler ljus i hållarna så valde besökarna att ställa värmeljus på golvet i vapenhuset.

Annons

Annons

– Det var otroligt rörande, man fick verkligen en klump i halsen, säger Dan Sunnerheim om ceremonin i kyrkan.

Inför minnesstunden var ÖP i kontakt med familjen som meddelade att tidningen var välkommen att närvara. Rikard Westling blev 46 år.

Läs även: Rikard Westling går 100 000 höjdmeter varje vinter: "Folk tycker jag är manisk men jag gillar rutinen"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan