Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistiskTerrormålet med koppling till Strömsund

Patrik Oksanen
Oksanen: Det öppna samhället och dess fiender

Det öppna samhället och dess fiender beskrevs av Karl Popper i en klassisk bok från 1945. Då gjorde Popper upp med filosofin hos tänkare som Hegel, Marx och Platon, alla motståndare till det öppna samhället. Boken har beskrivits som en av 1900-talets viktigaste böcker och sågar totalitära tankegångars intellektuella hemvist.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör Hudiksvalls Tidning (c) och ledarskribent Östersunds-Posten (c).

Annons

Hos Popper fick de demokratiska institutionerna och det öppna samhället sin kraftfulla försvarare. Popper hade sett totalitära idéers fasansfulla kraft med förintelse, förtryck och världskrig.

Det är en bok som tyvärr äger sin giltighet än idag. Hade den skrivits i vår tid hade Popper möjligen också tagit upp en annan totalitär ideologi och dess tankegods, den som den de våldsbejakande islamisterna står för. Det är en ideologi som nu Säkerhetspolisen försöker riva upp de grövsta rötterna av. Dess förgreningar finns i stora delar av Norrland, från kusten i småstäder som Söderhamn till inlandet i Strömsund, såväl som i länscentra som Gävle och Umeå.

I Söderhamn finns den muslimska förskolan Bilaal som haft en imam från Umeå i styrelsen. Den imamen vill Migrationsverket ha utvisad efter att Säpo omhändertaget honom enligt Lagen om särskild utlänningskontroll, LSU. Det samma gäller imamen Abo Raad i Gävle. Omhändertagen enligt LSU, utvisningsbeslut av Migrationsverket. Båda ärendena kommer att prövas av högre instans.

Annons

Annons

Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen.

I Strömsund gjordes tillslag mot terrorförberedelser där tingsrätten fällde David Idrisson för förberedelser till terrordåd. Hovrätten däremot friade med minsta möjliga marginal. Direkt efter dom togs Idrisson in med stöd av Lagen om särskild utlänningskontroll. Det är nu ett halvdussin islamister som är tagna i förvar eftersom de av Säkerhetspolisen betraktas som "tongivande i verksamheter där radikalisering sker”. Sammanlagt har nu fyra fått utvisningsbeslut av Migrationsverket.

En tydlig markering från Säkerhetspolisens sida att radikalisering och verkande i en extremistmiljö inte är en picknicktillvaro.

Om utvisningsbeslutet kommer att stå fast och om det verkligen går att utvisa personer återstår att se.

Däremot är agerandet en tydlig markering från Säkerhetspolisens sida att radikalisering och verkande i en extremistmiljö inte är en picknicktillvaro. Det måste få konsekvenser att vara fiende till det öppna samhället. Människor som vill begränsa och förtrycka andra människor kan inte ostört få verka för att undergräva det samhället som ger människor frihet. Du ska inte behöva komma som flykting till Sverige och få möta samma förtryckande idéer som du flytt från.

Annons

Med frihet kommer ansvar, lever man inte upp till ansvaret så begränsas friheten. Det här måste också börja ske i större utsträckning även på organisationsnivå. Uppbyggandet av skolor och förskolor där företrädare från extremistmiljön verkar är ingen slump. De fyller två funktioner, dels en intäktskälla som kommer från skattebetalarna och dels en miljö för att skapa en grund för radikalisering. För att komma till rätta med även detta behövs en helhetssyn från samhället, där både Skolverket och kommuner behöver agera med större kraft.

Annons

Staten behöver också se över finansiering till olika ”separatistiska” organisationer som bygger sin verksamhet religion eller etnicitet. Slutligen behöver vi alla bli bättre på att stå upp och försvara det öppna samhällets idéer mot dess fiender utan att i försvaret bli som fienderna, oavsett vilken typ av extremister de är.

För i slutet av dagen har de olika extremistmiljöerna mer gemensamt med varandra än med oss andra, våldsbejakande islamister och nazisterna i NMR är samma andas barn. De lever på samma hat och förakt för de som inte ställer upp på deras förvridna värld.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan