Annons

Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Oksanen: Det är fler än Ivan Golunov

Du kanske har hört talas om journalisten Ivan Golunov på på Riga-baserade Meduza som fick narkotika planterat på sig och greps av korrupt polis som tagit beställning från korrupta affärsmän som ville stoppa hans publiceringar?

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör Hudiksvalls Tidning (c).

Annons

Så långt inget nytt i Ryssland, förutom att det inte brukar ske mot en högprofilerad journalist i Moskva utan snarare ute i provinserna. Till exempel sitter journalisten Zhalaudi Geriev fängslad för just fabricerade droganklagelser, han verkade på en oberoende nyhetssajt som rapporterade om brott som de tjetjenska myndigheterna gjort sig skyldiga till.

Däremot har journalister mördats även i Moskva, som Anna Politovskaja 2006. Men gripandet av Golunov ledde till massiva protester, både i Ryssland och från väst. Kreml fick till sist backa och ingripa mot den korrupta polisen efter att trycket blivit för stort. Bland annat körde tre större tidningar ”Jag/Vi är Ivan Golunov”.

Nu i juni räknar den exilbaserade stiftelsen Fria Ryssland med att det finns 297 politiska fångar. Det är sex gånger fler på bara ett år.

Annons

Annons

Händelserna kring Golunov sker mot en allt mörkare fond. Antalet politiska fångar i Ryssland ökar i en allt snabbare takt. Lagstiftning har införts som inskränker mänskliga rättigheter, vilket syns i statistiken. Nu i juni räknar den exilbaserade stiftelsen Fria Ryssland med att det finns 297 politiska fångar. Det är sex gånger fler på bara ett år.

Anastasia Sjevtjenko blev den första som fängslades med den nya artikel 284.1 i kriminallagen, upprepat engagemang i en oönskad organisation. Ett brott som ger upp till sex års fängelse. Organisationen är Open Russia, som grundats av Kremlkritikern Michail Chodorkovskij som idag lever i London. Sjevtjenko sitter i husarrest i väntan på rättegång, och har drabbats hårt personligt. Myndigheterna förvägrade henne sjukhusbesök hos sin svårt sjuka dotter Alina. Till sist fick hon komma till dödsbädden bara timmar innan dottern avled.

Bland fångarna finns också den danske medborgare Dennis Christensen vars brott är att han tillhör Jehovas vittnen, en organisation som ryska myndigheter klassat som ”extremistisk”. Christensen greps under en räd mot en gudstjänst med motiveringen att han ”organiserat aktiviteter för en extremistorganisation”.

Den ökade repressionen i Ryssland sker mot fonden att förtroendet för regimen i Kreml sjunker. Putins popularitetssiffror dalar samtidigt som det sker fler missnöjesyttringar än på länge. Ofta i en lokal kontext, som i Jekaterineburg där människor demonstrerar mot att Moskvapatriarkatet ska bygga en kyrka i en populär park till just att Golunov ska frige.

Det finns hopp för Ryssland, men innan det blir ljusare kommer det att mörkna allt mer.

Den framstående ryska undersökande journalisten Ivan Golunov med sin hund när han den 11:e juni fick lämna fångenskapen. Istället utreds nu de poliser som planterade droger på Golunov. En seger för det ryska civilsamhället, samtidigt som allt fler fängslas. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Annons

Annons

Till toppen av sidan