Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
DEBATT: MP: Vad händer med satsningen på Östersunds bibliotek?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Bosse Svensson (C) låter i en artikel meddela att han och styret i Östersunds kommun vill satsa på kulturen den kommande mandatperioden.

Bosse Svensson (C) vill prioritera kulturen i kommande budgetperiod: ”Vi begriper att vi måste jobba med kulturen” (3 juni)

Annons

Det är ju något som jag verkligen kan hålla med om. Kulturen är en oerhört viktig del av ett samhälle och pengar satsade där ska inte ses som en kostnad utan som en investering. Därför är det så tråkigt att se att löftet om att satsa på kulturen inte lyser igenom i budgeten.

Annons

De enda investeringar på kultursektorn som är planerade under den kommande treårsperioden är konstnärlig utsmyckning på Storsjö Strand och en sorteringsmaskin för böcker på biblioteket – visserligen en viktig investering för bibliotekets verksamhet, men där är lokalfrågan fortfarande oviss.

Pelle Lundgren (C) pratade i sitt anförande om vikten med bibliotekets verksamhet, men jag ställer mig ändå frågande till hur biblioteket ska kunna uppfylla sitt viktiga uppdrag för bland annat demokrati och folkbildning, om de inte har ändamålsenliga lokaler.

En av planerna för det av Alliansen och S nu skrotade kulturhuset, var just bibliotekets behov av nya lokaler; de som finns i dag är långt ifrån anpassade till en modern biblioteksverksamhet.

Jag trodde att ni som alternativ till kulturhuset förordade en renovering och utbyggnad av biblioteket för att skapa nya moderna ytor, men att den inte finns med i den treåriga investeringsplan som styret presenterade gör mig orolig. Var har egentligen den investeringen tagit vägen?

I styrets budget står det att ”bibliotekens och kulturskolornas nya roller kommer att beaktas”. Under fullmäktige frågade jag vad de nya rollerna är för något, och om bibliotek och kulturskola kan förvänta sig nya uppdrag framöver.

Annons

Jag kan bara beklaga att mina frågor lämnades helt obesvarade. Precis som i budgetprocessen möts oppositionen av tystnad och får varken information eller blir inbjuden till samtal.

Nu hoppas jag få svar på mina frågor och att nästa budgetprocess och debatt kan ha ett betydligt öppnare klimat.

Thomas Dahlberg (MP) ledamot i fullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan