Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistiskUkrainas väg

Patrik Oksanen
Oksanen: Ukraina betalar frihetens högsta pris

Det går inte att undvika frihetslängtan och smärta när man besöker Kiev. I stadens hjärta finns minnen från Euromajdan. Bilder på de som dog när de demonstrerade för demokrati och frihet finns uppsatta längs den väg där många stupade. Blommor och ljus är uppsatta från vänner och anhöriga.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Blommor och ljus vid bilder av de som dog på Majdan 2014. AP Photo/Evgeniy Maloletka.

Annons

På torget finns en utställning om kampen, där man kan se hur stort område som modiga demonstranter vakade över dygn efter dygn vinter 2013-2014. De ville reformera landet och gå västerut, när presidenten plötsligt svängde mot Ryssland. President Janukovitj fick till sist fly, Ryssland svarade med annekteringen av Krim och sedan invasionen av östra Ukraina.

På ett soligt Majdan är det som vilken europeisk huvudstad som helst, förutom minnena.

Samtidigt pågår det nu fem år långa kriget i öster.

Det som händer i Ukraina kommer att definiera Europa för årtionden framåt. Om landet klarar att fortsätta vägen mot rättssamhälle och en fungerande demokrati innebär det en viktig signal till andra forna sovjetstater som lider av förtryck och korrupta oligarker. Om demokratidrömmarna i Ukraina går under är det dåliga nyheter för långt många fler.

Annons

Annons

Ett ukrainskt misslyckande kommer att påverka även vår säkerhet och vårt rättssamhälle. I en sammankopplad ekonomisk värld spiller korruption i andra länder över även hos oss. Det har vi sett inte minst med penningtvättskandalerna i bankerna. Det kommer också att påverka vår hårda säkerhet eftersom militär aggression från ett imperialistiskt Ryssland då skulle löna sig. En signal vars innebörd på allvar hotar fred och säkerhet i Östersjön och Arktis.

Ledarsidans sommarserie handlar om Ukrainas väg framåt och de svåra utmaningar som finns inför parlamentsvalet 21:a juli. Genom en pressresa, tillsammans tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung, italienska La Repubblica, franska veckomagasinet Marianne, polska Gazeta Wyborcza och litauiska sajten 15 Min.lt, som ordnades av EU:s rådgivande mission har ledarsidan kunnat träffa företrädare för det ukrainska civilsamhället, journalister, poliser, tjänstemän, diplomater och politiker. Både on the record, och i bakgrundssamtal.

Det är ingen lätt eller snabb väg som har påbörjats. Och det kommer att kräva uthållighet både i Ukraina och från väst när det gäller stöd.

Ukraina är med sina närmare 45 miljoner invånare ett stort land med rika jordbruksjordar. Men korruption, den olagliga ryska annekteringen av Krim, det ryska angreppet i östra Ukraina gör att landet är fattigt med många internflyktingar. BNP per capita, ett mått på välstånd per genomsnittsperson, ligger lägre än för Kosovo. Sverige ligger 25 gånger högre än Ukraina.

Annons

Skillnaderna mellan de som har och inte har är stora. Den här skillnaden är grunden för korruptionen, som är ett arv kommunisttidens vanstyre, och är som ett virus dödar demokrati.

Annons

Samtidigt har det ukrainska folket visat att de vill framåt, att de har motståndskraft och att de är beredda att betalat ett högt pris. Över 100 människor dödades på Majdan av polisen 2014.

Över 3000 civila har dött i kriget, totalt över 13 000 döda med soldaterna inräknade. I måndags skördades fler offer. En ukrainsk ambulans, i strid med krigets lagar, attackerades i måndags. En militärläkare och en soldat dödades i attacken.

Det här är vardag för Ukraina, ett land som betalar frihetens högsta pris.

Demonstranter på Maijdan 8:e februari 2014 sjunger nationalsången. (AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan