Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistiskUkrainas väg

Patrik Oksanen
Oksanen: Ukraina varnar för att priset för NordStream 2 blir ukrainskt blod

400 ryska stridsvagnar och delar av den södra ryska armén finns i östra Ukraina. Nu varnar den ukrainska regeringen för att om gasledningen NordStream 2 byggs i Östersjön så ökar risken att Ryssland trappar upp striderna.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen.

Annons

– Att stoppa Nordstream 2 bevarar status quo och håller det ryska hotet tillbaka

Det är under en pressträff för en handfull europeiska tidningar på besök i Kiev, genom en pressresa med EU:s rådgivande mission, som den ukrainska biträdande inrikesministern Tetiana Kovalchuk lägger ut texten. Titeln motsvarar statssekreterare i Sverige.

Ukraina har i över fem år varit utsatt för en öppen väpnad aggression från grannlandet Ryssland, ett krig som kostat över 13 000 döda soldater. Det är dock ett krig som förs utan att det är deklarerat och med många andra medel än bara de militära. Oron från ukrainsk sida är att med Nordstream 2 behövs inte Ukraina som transitland för den europeiska gasmarknaden. Gasledningen går genom Östersjön mellan Tyskland och Ryssland istället för genom länder som Ukraina.

Annons

Annons

Just gasen har betraktats som en tillbakahållande faktor för Ryssland. Förlusterna i både pengar och politiska relationer skulle bli allt för stora. Men med andra vägar för gasen öppnar sig fler möjligheter för Ryssland.

– Vi ser att det är en generell ambition från Ryssland att få bort Ukraina som primärt transitland. Då är Ryssland fri att göra mer mot Ukraina, vilket också inkluderar militära medel.

Förutom det olagligt annekterade Krim så har Ukraina i Donbass förlorat en industrialiserad region med omkring 15 procent av landets BNP. Vägen till fred i de östra delarna är lång, avgörandet ligger hos de ryska makthavarna.

Ukrainas biträdande inrikesminister Tetiana Kovalchuk. Foto: EUAM, EU:s rådgivande mission i Ukraina.

Tetiana Kovalchuk argumenterar för att skapa en situation som gör att Ryssland väljer att träda tillbaka till att följa internationella lagar, något som också borde vara av intresse för Ryssland. Det är svårt att se att det ska bli verklighet under dagens regim i Kreml. Men om det blir verklighet kommer det att behövas både tid och omfattande engagemang med internationell polisstyrka och internationella bidrag för att bygga upp all förstörd infrastruktur.

Medan Kovalchuk tar emot i ett soligt Kiev som känns som vilken europeisk storstad som helst så är den militära dimensionen av konflikten levande i östra delarna av landet.

Annons

Artilleribeskjutning, mineringar och krypskyttar tillhör vardagen. Dagligen kommer rapporter om förluster. OSSE:s drönare, som ska övervaka Minskavtalet, skjuts också ned över ryskkontrollerat område.

Annons

Ryssland kombinerar högteknologi med gamla granater i Ukraina. Det är både en testbädd för den allra modernaste elektroniska krigföringen, men också en avstjälpningsplats för gamla utgångna granater som skjuts av. Runt var femte granat exploderar inte vilket leder till ett riskfyllt saneringsarbete kommer att pågå i många år efter en avslutad konflikt.

Och det som står i Östra Ukraina är inte några ”lokala självförsvarsstyrkor” som ”lånat lite saker” av Ryska Federationen. Ryska armén står på ukrainsk mark, tillsammans med olika typer av frivilliga.

– Jag vill också understryka att vi ser delar av den ryska 8:e armén på ukrainsk mark, med ett stort antal tanks, runt 400, och stridsfordon som inte bara slår mot våra soldater utan också mot civila.

Både ett hybridkrig och ett skyttegravskrig som för tankarna tillbaka till första världskriget sker i Ukraina. AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukraina har varit föremål för vad vi i väst kallar för hybridkrig under en lång tid. Trots begreppets nyliga popularisering är det inte något nytt i historien. I det ryska militära tänkandet är krig och fred utsuddat, och kriget behöver inte föras med vapen utan med andra medel. Konflikten i Donbass ska också framstå för omvärlden som en intern ukrainsk konflikt där medvetenheten om att kriget förs Ryska Federationens villkor ska suddas ut.

Annons

– Ryssland använder Ukraina som en testbädd för hybridkrigföringen. Det är ett manipulativt krig. Vi ser dagliga cyberangrepp mot både central infrastruktur såväl som myndigheter.

Lägg till korruption, sabotage, propaganda, desinformation, internetbotar, försök att ta över kontrollen över TV-stationer och frontorganisationer så blir blandningen giftig. Kovalchuk efterlyser internationell respons för att hantera hoten mot Ukraina och andra länder.

– Vi kan helt klart se att ambitionen från den Ryska Federationen är en imperialistisk ambition. De försöker förstöra rättsstaten och demokratin.

Faller Ukraina, vem står då på tur?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan