Annons

Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Oksanen: Nu ökar Kinas och Rysslands tryck på kommunerna

Oavsett vilken kommun eller region du företräder som folkvald i Sverige är det hög tid att sätta dig in i det vad det förändrade säkerhetsläget och den gråzon som Sverige befinner sig i betyder för dig. Den kanske mest tydliga trenden just nu är att det finns ett ökat intresse från Ryssland och Kina för den lokala nivån. Just för att den är lättare att påverka genom din okunskap och naivitet.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Den kinesiska ambassadören hoppades kunna påverka svenska beslutsfattare i Almedalen. Det här är en ledartext av Patrik Oksanen.

Annons

Orsaken att de tittar på dig är att det blivit allt svårare att nå framgång med riksdagspolitikerna och tjänstemännen på riksnivå.

Partierna på Helgeandsholmen har fått så omfattande utbildningar att många försök till bearbetning för påverkan eller inledande rekryteringsförsök för underrättelseinhämtning misslyckas redan i första kontaktförsöket.

Under Almedalsveckan illustrerades detta av att partier fångade upp och stoppade möten mellan den kinesiska ambassadören och enskilda riksdagsledamöter. När partiledningarna fått vetskap om mötesbokningarna har de gått in och sagt till riksdagsledamöter att inte ta några möten under veckan.

Kunskapen på det lokala och regionala planet är däremot begränsad. Kontaktvägarna till de som har kunskap i respektive parti är längre och svårare. Det finns också en oförståelse att det kan finnas strategiska intressen, i den egna kommunen eller regionen, för främmande makt.

Annons

Annons

Bilden som många lokala politiker och tjänstemän har är att det här är saker som sker långt borta och inte här och nu. Att det är frågor för centrala myndigheter och politiker och inte för dom. Någon mer omfattande vaccinering som höjer tröskeln rejält finns ännu inte på plats.

Karlshamns hamn som Karlshamns kommun beslutade låta Nordstream använda för lagring av rör Foto: Magnus Lejhall / TT

I offentlighet finns några tydliga fall på kommunala misslyckanden att förstå gråzonsproblematiken. Men lärdomarna av dessa tycks ännu inte trängt igenom bredare bland kommuner och regioner.

När Karlshamns kommun, med hjälp av det kommunala självstyret, körde över staten att NordStream kunde hyra hamntillgångar för bygget av den andra gasledningen är kanske det tydligaste exemplet.

I Västerås tog byggnadsnämndens ordförande ett eget beslut om att tillåta Moskvapatriarkatets första kyrkobygge i Sverige, intill Västerås flygplats. Ett 35 miljonerkronors bygge med finansiering från Ryssland, där åtminstone en faktura betalats av ett rysktägt bolag, med prästen som dåvarande VD, som Skatteverket upptaxerat för oriktiga fakturor. Experter har till VLT kallat det för en hantering som liknar penningtvätt eller att man velat dölja vad pengarna egentligen använts till. Byggherren hämtades från den organiserade brottsligheten med kontakter till kriminella nätverk med inslag från KGB:s arvtagare FSB.

I Lysekil skulle Nordens största hamn byggas av ett kinesiskt konsortium med kopplingar till kinesiska militären. Omfattande protester stoppade planerna.

Annons

VLT:s avslöjanden om Moskvapatriarkatets kyrka i Västerås.

Annons

Flera av varandra oberoende personer, både på kommunal och statlig nivå, vittnar om hur underrättelseinhämtning sker mot kommuner och regioner. Återkommande är intresse från främmande makt att komma på studiebesök med delegationer. Då inträffar vanligtvis en, om inte två, saker under studiebesöken.

En presentation som skulle visas kan inte göra det på grund av problem med en dator, kan kommunen ta emot en usb-sticka för att visa presentationen? Under besöket är det, vid minst ett tillfälle, en person i gruppen som går vilse och försvinner under en period.

Under Almedalsveckan beskrev både den militära underrättelsetjänsten MUST och Säpo att underrättelsehotet är reellt och att gråzonen inte är någon hypotetisk framtid utan här och nu. Särskilt Ryssland och Kina pekas ut. I samband med seminarierna lade Säpo ut på sin hemsida att avsikten är ”att försvaga Sveriges handlingskraft genom att använde de verktyg som finns i gråzonsproblematiken”:

”Angreppen sker mot alla sektorer i samhället och syftar till att destabilisera våra grundläggande värden, Sveriges konkurrenskraft, vår integritet, vårt självständiga beslutsfattande, vår säkerhet och sammanhållning”, kommenterade Säpo-chefen Klas Friberg på Säpos hemsida.

För att ha motståndskraft i gråzonen måste det finnas en förståelse i samhällets alla delar för läget och vad Sveriges strategiska intresse är.

Annons

Det måste vara en lagsport och gå hand i hand på alla nivåer. För annars blir det som med den socialdemokratiska riksdagsledamoten Ola Möller, som kom från kommunpolitiken i Helsingborg i höstas till riksdagen.

Som enda svensk röstade han för att Europarådet skulle häva sanktionerna mot Ryssland. Ett beslut som en upprörd försvarsminister Peter Hultqvist kommenterade i Almedalen med att han fått läsa om det först i tidningarna. Ingen hade kontaktat Försvarsdepartementet inför omröstningen.

Annons

Säkerhetspolitik är en lagsport, alla måste ta ansvar för sin del, vilket kan vara avgörande för ett litet land.

När Berlinmuren föll var Möller bara sex år, några egna internationella erfarenheter från Kalla Kriget finns inte.

Säkerhetspolitik är en lagsport, alla måste ta ansvar för sin del, vilket kan vara avgörande för ett litet land. Det här var mer naturligt för oss under Kalla Kriget, då man ned på mindre idrottsförbundsnivå visste att det fanns ett större spel med svenska intressen i det internationella umgänget, bortanför den egna idrotten.

När främmande makt försöker spela mot svenska intressen så letar man efter våra svagheter. Därför blir vi inte starkare än vår svagaste länk. Det här behöver åtgärdas, och just nu ökar angelägenhetsgraden på kommunal nivå.

Utbildningsansvaret faller tungt på Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet som tillsammans har kommunstyrelseordförande posten i 269 av landets 290 kommuner. Det är hög tid att göra hemläxan.

Patrik Oksanen deltog som talare i ett seminarium om motståndskraft i gråzonen under Almedalsveckan, seminariet som anordnades av Folk och Försvar. Seminariet går att se i klippet nedan.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan