Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistiskUkrainas väg

Patrik Oksanen
Oksanen: Det viktigaste valet sker efter söndag i Ukraina

Ukraina går till parlamentsval söndag 21:a juli. Alla förväntar sig att den nyvalde presidenten Volodymyr Zelenskyjs nya parti Folkets tjänare ska vinna en jordskredsseger.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Bild från presidentvalet i maj. Soldater vid fronten i östra delarna av landet röstar. AP Photo/Evgeniy Maloletka

Annons

Zelenskyj är en ung stjärna på den politiska himlen i Ukraina. Han gjorde sig känd som komiker och president i en TV-serie innan han vann presidentvalet överlägset i maj. Zelenskyj har en förmåga att säga det folk vill höra och många hoppas på något nytt i Ukrainas oligarktunga politik. Men även Zelenskyj har band till en oligark. I bakgrunden finns Ihor Kolomojskyj som är en av Ukrainas rikaste män.

Annons

Folkets tjänare får strax under 50 procent i opinionsmätningarna inför valet. Att Zelenskyjs parti ska bilda regering anses som självklart, frågan är bara om det blir egen majoritet eller om man behöver en koalitionspartner.

Efter valdagen kommer Zelenskyjs smekmånad att vara över. Då behöver han börja leverera resultat. Och utmaningar saknas inte. Ukraina är fattigare än Kosovo, en femtedel av den arbetsföra befolkningen har lämnat landet för högre löner. Födelsetalen sjunker. Ryssland ockuperar de östra delarna och har annekterat Krim. Fredens nycklar finns i Kreml, inte i Kiev.

Annons

Samtidigt är reformbehoven i landet överskuggande. Ledarsidan har i flera texter beskrivit utmaningarna i rättsväsendet och med korruptionen. De senaste fem årens reformtakt behöver öka på alla områden, utöver korruptionen även marknadsreformer med privatisering av statsägda företag

Folkets tjänare, partiet som grundats av presidenten Volodymyr Zelenskyj väntas vinna valet på söndag. AP Photo/Zoya Shu

Zelenskyj har två vägar att gå. Antingen ta det beska pillret och fortsätta det svåra arbetet med reformer längs den västliga vägen eller falla ned i det populistiska och politiska postsovjetiska träsket. Det sistnämnda kommer att utlösa stor besvikelse och starka folkliga reaktioner.

Utnämningen av premiärminister kommer vara en viktig indikation på om Zelenskyj är mannen som Ukrainas folk lärt känna från TV-serien eller bara en av de andra politikerna.

Annons

Väljer Zelenskyj en teknokratisk premiärminister så är det en signal till väst och IMF om att arbetet framåt ska fortsätta. Med en stark parlamentarisk backning finns möjligheterna att agera med kraft och snabbt.

Väljer Zelenskyj någon av de politiska kandidaterna som sagt att de vill ha jobbet, som förre chefen för Säkerhetspolisen Ihor Smeshko eller förre premiärministern Julia Tymosjenko då riskeras både internationellt förtroende och inrikes reformkraft.

Valet på söndag är viktigt, men än viktigare är Zelenskyjs premiärministerval efter söndagen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan