Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Grattis: Gertrude Windstedt, Östersund, 100 år

Detta är en läsartext.

Vår mamma/svärmor, mormor och farmor Gertrude Windstedt, eller momma som jag och vi i släkten kallar henne, fyller 100 år. Det har aldrig varit något snack om att just hon skulle nå denna aktningsvärda ålder, momma har ju aldrig slutat leva, hon lever livet fullt ut, med allt vad det innebär. I mormor bor en livsglädje och lekfullhet som det krävs livsmod för att bevara.

Annons

Gertrude Windstedt, 100 år i dag.

Hon är född 1919 i Luleå. Sina första 15 år tillbringade hon i Amerika, i Chicago Illinois, dit familjen utvandrat på 20-talet. Storögt har vi barnbarn lyssnat på hennes berättelser om livet i Chicago som till stora delar under denna tid styrdes av maffiabossen Al Capone. Genom åren har hon återvänt till sitt andra hemland många gånger. Jag hade själv äran att följa med 1989 och fick då bevittna hur hon på felfri engelska med amerikansk accent styrde och ställde med biljettförsäljarna på Disney World. Hon fixade även så att vi fick åka i första klass på hemresan.

Annons

Livskamraten John träffade hon i Luleå efter hemkomsten från Amerika. De gifte sig 1940 i Gammelstads kyrka och tillsammans fick de tre barn. Efter giftermålet flyttade de till Östersund och började båda att arbeta på Grand Hotell. På 50-talet köpte de Lindéns konditori och ett bageri på Söder. Rörelsen utvecklades och som mest drev de fem konditorier tillsammans. Under 1980–och -90 talen avvecklade de verksamheten.

100 år är en aktningsvärd ålder, och att här försöka skriva om allt momma har upplevt och gjort i sitt liv är omöjligt. Vi, släkt och vänner, har alla många historier, anekdoter och minnen tillsammans med henne. Jag själv minns alla somrar med henne och morfar John i deras kolonistuga i Odensala. Jag minns rabarberkrämen hon serverade i bersån, hur hon gick med oss barnbarn ner till sjön och badade, alla kanelbullar och tårtor hon bakat och bjudit på. Att bjuda är viktigt för mormor, både på godsaker och på sig själv. Hon är mycket social och har än i dag ett stort umgänge och många vänner. Hon bor själv i sin lägenhet som hon och John köpte, och hon klarar fortfarande det mesta av vardagsbestyren på egen hand.

Annons

Nu ska vi, dina tre barn, dina åtta barnbarn, dina fjorton barnbarnsbarn, svärson, svärdotter och alla de många vänner du har, fira dig ordentligt. Det blir god mat, vin och sång, tårta, kaffe och ett sjuhelvetes kalas. Ja må du leva momma G, hipp hipp…

Björn Gidlund, stolt barnbarn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan