Annons

Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistiskBrexit

Patrik Oksanen
Oksanen: Orkaner fäller skog

När premiärminister Boris Johnson var mitt i sitt tal reste sig den konservative parlamentsledamoten från Bracknell upp i underhuset. Demonstrativt gick han över till oppositionssidan och satte sig bredvid liberaldemokraternas ledare Jo Swinson. Där förlorade Boris Johnson sin majoritet i parlamentet.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen.

Annons

Det följdes av ett än mer förkrossande nederlag. 21 konservativa ledamöter röstade mot regeringen, i den första omröstningen att igen försöka stoppa ett avtalslöst Brexit. Detta trots vetskapen om att Boris Johnson kommer att hämnas genom att stoppa dem från att kandidera i det nyval som premiärministern nu försöker få till.

Det är numera den enda vägen som gäller för ett allt mer extremt Toryparti. Detta trots att Boris Johnson inte direkt gjort sig känd för att följa partilinjen innan han själv blev partiledare. Men det är leninistiska och revolutionära värderingar som numera råder i det parti som en gång tiden var konservativt i Edmund Burkes hemland.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

I sitt avskedsbrev skriver ledamoten från Bracknell, förre ministern dr Philip Lee, att partiet som han gick med i inte finns längre. Då var Tory en bred kyrka som vilade på sunda konservativa principer som band partiet samman. Nu är partiet drabbat av ”tvillingsjukan; populism och engelsk nationalism” där konservatismen mäts med vilken grad av vårdslöshet man vill lämna EU menar Lee.

Brevet visar graden av låsningar och polarisering i brittisk debatt. Guardian konstaterar på ledarplats att allt handlar om makt och att Boris Johnson strategi kan beskrivas som att splittra partiet, polarisera landet och sedan vinna valet. Att det sedan får kaosartade konsekvenser för hela Storbritannien samt riskerar både freden på Irland och upplösning av det Förenade Konungariket så till den grad att om tio år kanske det bara är England kvar spelar mindre roll. Det är en strategi för en Vladimir Lenin i vår tid, inte för en konservativ landsfader.

Inbäddat innehåll

Effekterna av ett avtalslöst Brexit kommer omgående att märkas hos oss, det är framför allt skogsindustrin som står i första linjen.

Tar vi siffrorna för hela landet så står Storbritannien för över en femtedel av exporten av sågade och hyvlade trävaror. Det här blir kännbart i hela kedjan med skogsägare, sågverk och transporter. Det betyder arbetstillfällen. Kanske ditt jobb, eller din grannes jobb.

Annons

Annons

Sedan kan vi lägga till konsekvenser för hela världsekonomin och den osäkerhet som Brexit medför. Hur stor skadan blir återstår att se. En del av det kommer att handla om vilken väg Storbritannien tar nu där den politiska låsningen fortsätter.

Oförskämdheter istället för respekt. En vettig höger och en vettig vänster kläms av gaphalsar från olika håll.

Underhuset har sagt ja till att skjuta på Brexit för att undvika att krascha ut och nej till nyval. Under Premiärminister Johnson har hittills inte vunnit en enda omröstning, så frågan är vad som händer nu.

Konservatismens fader Edmund Burke gråter i sin himmel över att hans ättlingar blivit revolutionärer. Eller som moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark skriver på Facebook:

”Oförsonlighet istället för pragmatism. Oförskämdheter istället för respekt. En vettig höger och en vettig vänster kläms av gaphalsar från olika håll. Det är en farlig färd fler västländer riskerar att anträda. Så storm - skörda orkan.”

Och orkaner fäller skog som stått i generationer.

Annons

Annons

Till toppen av sidan