Annons

Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Oksanen: Måtte Kungens förhoppning om "kraft, mod och visdom" bli verklighet i både Stockholm och Bryssel

Med inslag av Hälsingland och Härjedalen, som en del i det regionala temat för riksdagens öppnande, kom statsminister Stefan Löfven med regeringsförklaringen och det besked som omgärdats av mest spekulationer, vem som tar över efter utrikesminister Margot Wallström.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen. Bakgrundsbild från TT.

Annons

Svaret blev ett tryggt val som funnits med i förhandsspekulationerna. Utrikeshandelminister Ann Linde flyttas upp ett steg på UD. Med det valet indikerar Stefan Löfven stabilitet, även gentemot Januariavtalets partier. Utrikes- och säkerhetspolitiken är ju inte en del av samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna, men med Linde som utrikesminister minskar risken för den typen av friktion som uppstått tidigare.

Margot Wallströms utrikesministertid har varit en berg- och dalbana. Berg för de som lever i en retorisk Palmeera, med engagemang för FN och tredjevärlden där kärnvapennedrustning står i centrum. Wallströms genuina engagemang och hennes analys om att demokratierna är under press i världen är värda respekt. Det är i slutsatserna på en rad andra områden som Wallströms tid varit en dalbana för de, som likt den här ledarsidan, är oroad över säkerheten i närområdet och vad det kan leda till.

Annons

Annons

Återkommande konflikter med försvarsdepartementet om säkerhetspolitiken, pådrivande av ett verkningslöst kärnvapenförbud som undergräver svensk säkerhet och för lite fokus i Europa är några invändningar. Dessutom har Wallström haft en tendens att trampa snett i en del uttalanden som väckt skarpa reaktioner.

Nya utrikesministern Ann Linde och Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman i plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande. Linde var statssekreterare åt Ygeman tidigare. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Här blir Ann Linde troligtvis en smartare och smidigare röst. Linde räds inte att ge kritik i slutna rum, men kan framföra den på ett konstruktivt sätt. Några tvära kast i utrikespolitiken blir det inte, utan feministisk utrikespolitik lär fortsätta. Men Lindes säkerhetspolitiska kompass är tydligt förankrat. Hon har varit sakkunnig på försvarsdepartementet, statssekreterare till inrikesministern och chef för den internationella enheten för den socialdemokratiska paraplyorganisationen i Europa. Hon förstår Sveriges strategiska position och komplexiteten i hoten vilket torde innebära ett gradvis större fokus på just detta från Arvfurstens palats vid Gustav Adolfs torg.

Löfven passade också på att utnämna TCO-ordföranden Eva Nordmark till arbetsmarknadsminister och leverera den stora ministerskrällen. Från Almi hämtas den för de flesta helt okända vice vd:n Anna Hallberg till att bli utrikeshandelsminister.

Annons

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande (här arkivbild från ett möte i parlamentet).

Bild: TT

Annons

I svensk medieskugga, på grund av riksdagens öppnande, presenterade även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fördelningen av portföljer under tisdagen. Ylva Johansson (S) fick oväntat migrations- och inrikesfrågor. Det är den portföljen som Cecilia Malmström hade 2009-2014.

Utmaningen blir minst sagt omfattande. Johanssons uppdrag blir att fixa migrationsreglerna, lappa ihop Schengen så att rörligheten fungerar igen, förbättra arbetet mot terrorism och extremism samt att stävja "hate speech" på nätet. Inte direkt de lättaste frågorna, särskilt eftersom Johansson i sitt politiska liv aldrig sysslat med säkerhetsfrågor. Lägg därtill att migrationen är den mest explosiva fråga i europeisk politik.

Ursula von der Leyen konstaterade på pressträffen att den här EU-kommissionen är en "geopolitisk kommission" som försvarar en multilateral regelbaserad ordning i världen. Det är den stora utmaningen som väntar både EU-kommissionen och Sveriges nya utrikesminister Linde.

Det kommer att kräva, precis som Kung Carl XVI Gustaf sade vid riksdagens öppnande med adress till riksdagsledamöterna; "kraft, mod och visdom", både i Stockholm och i Bryssel.

Statsminister Stefan Löfven läser upp regeringsförklaringen vid Riksmötets öppnande.Foto: Claudio Bresciani / TT /

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan