Annons

Annons

Annons

Ragunda

Karin leder ÖP:s nya satsning på journalistik från Ragunda – vill ge liv åt berättelserna från sina egna hemtrakter: ”Jag är sprängfylld med idéer”

Hur funkar det att hämta och lämna i Hammarstrand? Måste man flytta från Pålgård för att plugga och hur känns det att leva i en vit fläck på kartan?
Karin Gahnström Jonsson ger dig svaren i ÖP:s satsning på superlokal journalistik från Ragunda.
– Det finns så många historier att berätta, säger hon.

Text

Vadå ”vit fläck på kartan”, undrar ni kanske?

Jo, det är så de kallas. Områden i landet som av medieutredningen pekats ut som journalistiskt underbevakade eller obevakade. Ragunda faller inom ramen för det nya begreppet och nu beviljas ÖP statligt stöd för att säkra en fortsatt oberoende journalistik från kommunen.

”Jag brinner för hela Östjämtland och igång direkt när jag hörde talas om att vi kunde få pengar till den här satsningen”, säger Karin Gahnström Jonsson som leder ÖP:s satsning på superlokal journalistik i Ragunda.

Bild: Johan Axelsson

Läs även: Möt ÖP:s nye kulturredaktör: ”Dags för kulturhistorien att få ta plats”

Annons

– Det är tråkigt att uttrycket ens behövs för att beskriva verkligheten, men behovet av lokal journalistik är tydligt överallt och med det här stödet i ryggen har vi stora förutsättningar att göra något riktigt bra i Ragunda, säger Karin Gahnström Jonsson.

Annons

Och när hon pratar om action brukar det bli så också.

2015 tog Karin Gahnström Jonsson initiativet till den uppmärksammade Facebook-gruppen Glesbygdsgirls och de senaste åren har hon speglat glesbygdens olika utmaningar med ÖP som plattform, senast i rollen som kulturredaktör. I den riktade satsningen på Ragunda som nu startar får hon ett unikt tillfälle att rikta strålkastarljuset mot sina egna hemtrakter.

– Det är häftigt, på flera sätt. Visserligen är jag uppväxt i grannkommunen, men även om Kälarne tillhör Bräcke var Hammarstrand alltid centralorten man åkte till och jag brinner verkligen för hela Östjämtland. Jag gick igång direkt när jag hörde talas om att vi kunde få pengar till den här satsningen, säger Karin Gahnström Jonsson och skrattar.

– Självklart finns det liknande problem och möjligheter i alla glesbygdskommuner, men nu gestaltar vi dem utifrån exemplet Ragunda. Jag tror att det kan ha sina fördelar att verkligen kunna nörda in sig på ett speciellt geografiskt område, det ska bli väldigt spännande i alla fall.

Jag är själv sprängfylld med reportageidéer, men det är läsarna och deras berättelser som kommer göra det här projektet unikt. Det finns historier överallt, oavsett om man bor i Utanede eller Borgvattnet.

Annons

Ditt engagemang för glesbygden verkar nästan outsläckligt. Varifrån kommer drivkraften?

Annons

– Svårt att säga exakt. I grund och botten tror jag det handlar om att jag kommer från en politiskt engagerad familj. Jag fick lära mig ganska tidigt att man måste göra sin del för att påverka något i en viss riktning, oavsett om det handlar om kunskap eller handlingskraft.

– Men sedan fick jag väl också uppleva flera olika händelser som tillsammans gav en större bild av alla utmaningar som en glesbygdskommun ställs inför. Alltifrån när kiosken var tvungen att stänga till att jag satt i elevrådet och skolan plötsligt frös vårt konto för att det blivit köpstopp i kommunen. Det var väl någonstans där och då som man började förstå hur allt hänger ihop – för få invånare, för lite skatteintäkter och så vidare. Jag tror att många varit med om ungefär samma saker.

Om man vill dela med sig av egna berättelser från Ragunda, kan man ta kontakt med dig då?

– Absolut! Både via mejl och telefon och förhoppningsvis ännu fler kanaler framöver. Jag är själv sprängfylld med reportageidéer, men det är läsarna och deras berättelser som kommer göra det här projektet unikt. Det finns historier överallt, oavsett om man bor i Utanede eller Borgvattnet, säger Karin Gahnström Jonsson.

Marcus Berglund efterträder Karin Gahnström Jonsson som kulturredaktör på ÖP.

Bild: Johan Axelsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan