Annons

Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Oksanen: En svensk tiger behöver också dela med sig

”Det är brådskande. Vi lever med ett problem just nu som är stort och som är ett hot mot vårt samhälle. Då måste vi agera nu. Det duger inte att säga att det här kan vi hantera om några år.”

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen.

Annons

Den som säger det är Stefan Kristiansson, tidigare chef för MUST, den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, i ett samtal i Podd72. Tankesmedjan Frivärld har nyligen publicerat Kristiansson rapport om Underrättelsehotet mot Sverige (rapportseminariet sändes på SVT Forum och kan ses här).

Det är unikt att en tidigare chef för en underrättelsetjänst gör en genomgång av hotbild utifrån öppna källor. Inget i rapporten är nytt i sig, allt finns tidigare publicerat i offentliga dokument av underrättelsetjänster eller i medierapportering.

Annons

Annons

Lyssna: Hela samtalet i Podd72

Inbäddat innehåll

”Det här är inget framtidsscenario eller vad som kommer att hända i framtiden, det är här och nu. Vi har ett stort antal utländska intressenter som är intresserade av olika saker i Sverige idag, allt från politiska agendan till teknisk kompetens. ”

De tre största aktörerna som bedriver underrättelsetjänst mot Sverige är Ryssland, Kina och Iran, och de beskrivs i rapporten. Där den senare främst ägnar sig åt flyktingspionage och trakasserier för att kontrollera sin diaspora i Sverige. Ryssland ägnar sig åt krigsförberedelser, något som Säpo konstaterade för flera år sedan, underrättelseinhämtning och subversion och där en tredjedel av ambassaden har olika typer av underrättelsebefattingar. Kina har ökat sitt avtryck, samtidigt som Sverige har betraktat Kina som långt bort.

”Jag tror många förknippar Kina och kinesisk underrättelsetjänst med cyber, men Kina flyttar fram sina positioner och har stora intressen i Arktiskt. Det betyder att de kommer att vara en utmaning för oss i vårt närområde.”

Du lyfter i rapporten en aspekt som inträffade 2017, en lagförändring i Kina, som en viktig komponent i det kinesiska underrättelsearbetet…

Annons

”Ja, 2017 instiftades en ny lag som säger att både kinesiska företag och kinesiska medborgare har en skyldighet att medverka och stötta det arbete som underrättelse- och säkerhetstjänster bedriver. Det gäller både internt i Kina och utlandet. Det påverkar vårt synsätt och hela vår relation till Kina.”

Annons

Nu lever vi i en värld när de säkerhetspolitiska relationerna har blivit mer ansträngda

Det som underrättelsetjänster gör handlar inte bara om att undgå upptäckt. Ett verktyg i lådan är subversion och åtgärder där det kanske till och med finns en poäng att tillräckligt många ska förstå avsändaren. I rapporten lyfter Kristiansson särskilt den militära ryska underrättelsetjänsten GRU, där det i närtid mest iögonfallande fallet är användandet av nervgift i Storbritannien för att komma åt avhopparen Sergej Skripal. Förklaringen till att det sker skriver Kristiansson på kontot världsläget.

”Jag tror att man ska se det så här, i perioder i världshistorien då det har varit låg konfliktnivå har man dragit ned på den här typen av verksamhet. Nu lever vi i en värld när de säkerhetspolitiska relationerna har blivit mer ansträngda.”

”En svensk tiger” faktiskt behöver dela med sig för att vi ska förstå vad som sker.

För Sverige får världsläget konsekvenser.

”Vi måste fundera mer på vår öppenhet. Vi måste fundera mer på vad som är av intresse, för rikets försvar om vi uttrycker oss lite gammaldags.”

Annons

Att skydda information handlar inte om att tiga om allt, här finns en kontrast, att ”En svensk tiger” faktiskt behöver dela med sig för att vi ska förstå vad som sker.

”Om vi ska höja medvetandegraden hos svenska folket så betyder det att man måste tala om den här typen av verksamhet och hot. Ska man öka medarbetares beredskap för cybersäkerhet så måste vi kunna exemplifiera hur det där hotet ser ut, vad man ska göra och inte ska göra. Finns inte den grundläggande medvetenheten så har vi ett kommunikationsproblem.”

Podden finns att lyssna på iTunes, Acast och Spotify!

Annons

Annons

Till toppen av sidan