Annons

Annons

Annons

Reidar Carlsson

ledare centerpartistiskNorrtälje

Reidar Carlsson
Reidar Carlsson: Nöjda centerpartister skjuter på svåra beslut

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Finansminister Magdalena Anderssons budget innehöll inte speciellt mycket S-politik. Däremot fanns där väldigt mycket C-politik, till exempel en landsbygdssatsning på två miljarder, med bland annat sänkt inkomstskatt, höjt väg- och järnvägsunderhåll, mer pengar till bredbandsutbyggnad och pengar för att förbättra konkurrenskraften inom jord- och skogsbruket. Därtill kommer bland annat höjt solcellsstöd, ingångsavdrag och utbyggnad av laddstolpar.

Anmäl text- och faktafel

Det är därför säkerligen nöjda centerpartister som på torsdag samlas i Karlstad till partistämma. Hittills har januariavtalet gett god utdelning för partiet i form av politiska framgångar. S-MP-samarbetet har inte heller gjort att Centerpartiet har tappat i väljaropinionen som Liberalerna gjort, utan Centerpartiet ligger kvar på ungefär samma nivå som i fjolårets val: 8,6 procent.

Annons

Annons

C-ledaren Annie Lööfs ställning är mycket stark inom Centerpartiet i dag. Hon kommer därför säkerligen att mötas av stora och varma applåder när hon på torsdagen håller sitt inledningstal på partistämman. Foto: Stina Stjernkvist, TT.

Inom Liberalerna orsakade januariavtalet öppen splittring. Så inte inom Centerpartiet. De flesta centerpartister tycks se avtalet som det bästa möjliga i ett komplicerat parlamentariskt läge, när Socialdemokraterna och Moderaterna inte ville samarbeta.

Det här gör också att C-ledaren Annie Lööfs ställning är mycket stark inom partiet i dag. Även om hon har lägre förtroendesiffror totalt sett än före valet, så är stödet inom det egna partiet kompakt. Hon kommer därför säkerligen att mötas av stora och varma applåder när hon på torsdagen håller sitt inledningstal på partistämman.

Just nu ser det därför lugnt ut för C-ledningen. Men det finns orosmoln.

Det är också svårt att se att partiledningen eller januariavtalet kommer att få någon större kritik på stämman. Däremot kommer det säkerligen bli en intensiv debatt: drygt 700 motioner skall behandlas och fem program skall antas inom områdena ekonomi, utbildning, miljö och klimat, landsbygd samt vård och omsorg. Partistyrelsens förslag innehåller dock inga riktigt stora nyheter eller förändringar av partiets linje, vilket gör att debatterna inte kommer att bli hätska eller skapa klyftor i partiet.

Annons

Just nu ser det därför lugnt ut för C-ledningen. Men det finns orosmoln. Även om flera C-förslag i januariavtalet ännu inte har genomförts av S-MP-regeringen så lär kommande budgetar inte få lika stor C-profil. Socialdemokraternas plan är säkert att riva av de värsta plåstren i januariavtalet i början av mandatperioden, för att kunna driva mer och mer S-politik ju närmre valet kommer. Det gör att Centerpartiet mer och mer får stödja S-politik.

Annons

Balansgången mellan samarbetsparti och oppositionsparti är också svår och känslig för Centerpartiet. Hittills har det mest handlat om samarbete, och det har inte märkts så mycket av det "liberala oppositionsparti" som Annie Lööf efter januariavtalet menade att Centerpartiet skulle vara. I framtiden måste detta märkas mer, för att inte Moderaterna och Kristdemokraterna skall lyckas med sitt mål: att skrämma allmänborgerliga C-väljare med att Centerpartiet har blivit en del av vänsterblocket.

Dessa orosmoln lär det dock inte märkas så mycket av på årets C-stämma. I stället kommer ombuden att glädjas åt partiets stora genomslag i statsbudgeten. Diskussionen om partiets framtida roll får vänta till nästa partistämma.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan