Annons

Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Oksanen: Om bokmässan och konfluxen i vår egen tid

I den saga som är skapad av författaren Erik Granström är en konflux en tidpunkt i världen Altors historia då stjärnorna ställer sig i sådana positioner att det ödesdigra inträffar.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen.

Annons

Av en händelse kom vi att prata dagen innan jag åkte ned till bokmässan i Göteborg om vår egen tid. Granström beklagade sig över skrivarutmaningen för sitt nya bokprojekt, i en alternativ verklighet som ska fånga dagens tidsanda: ”Problemet man har som författare idag är att verkligheten överträffar det man kan komma undan med fiktivt.”

Ett av bokmässans teman är medie- och informationskunnighet, en bristvara i overklighetens verklighet. Det handlar inte bara om källkritik, utan också att kunna förstå informationens olika delar. Vem är avsändaren och vad gör det med min förståelse av budskapet? Det handlar om hur vi klarar av att hantera den information som flimrar förbi runt omkring oss i denna informationsålder. Idag är inte bristen på information problemet, ett underskott som människan genom historien har brottats med. Istället är det att förstå och värdera vad som är relevant information om verkligheten. Alltför ofta tar vi i dag till oss information för att bekräfta det vi anser borde vara verkligheten.

Annons

Annons

På bokmässan finns både fakta och fiktion, sida vid sida. Men för den, som likt Erik Granström vill skapa saga, så börjar vår tid bli allt för svår. För när verkligheten överträffar det som man kan komma undan med fiktivt är det svårt att veta ifall vi är på jorden eller i en värld med konfluxer.

Inbäddat innehåll

Den senaste veckan illustrerar detta. Vem skulle ha skrivit bokmanuset, där följande sammanfaller:

En 16-årig flicka från Sverige går och sätter sig utanför riksdagen med en protestskylt. Ett år senare har hon seglat över Atlanten och erbjudits att låna Arnold "Terminator" Schwarzenegger elbil. Hon har inspirerat ungdomar världen över i en global klimatrörelse med demonstrationer i 170 länder (det finns 195 självständiga stater).

Samma flicka går upp i talarstolen i FN och läser (välförtjänt) lusen av världens ledare som applåderar. Hon hånas öppet på twitter av världens mäktigaste man, en person som ljuger konstant. Och en presidentson i ett annat land sprider en antisemitisk konspirationsteori med en fejkad bild om flickan samtidigt som klimatet blir varmare och regnskogarna eldas upp i presidentsonens hemland.

Greta Thunberg finns på riktigt. Det gör även Donald Trump och den unge Bolsonaro i Brasilien, som är föreslagen att bli sitt lands sändebud till USA.

Inbäddat innehåll

Annons

Men vem kunde ha skrivit ett manus på detta?

En halvt misslyckad affärsman som är en notorisk lögnare, och som blir president i världens mäktigaste land. Som attackerar press och institutioner, och som hånar alla han i stunden ogillar. Och som lägger ett bud på att köpa Grönland.

Annons

I ett telefonsamtal med en svagare och nyvald president, vars land är i ett krig som officiellt inte är i ett krig, försöker presidenten pressa fram att den svagare presidenten ska undersöka sonen till en politisk motståndare. Ett litet land som är beroende av stöd från den stora presidenten för att inte duka under av trycket från det krigande-icke krigande grannlandet. I det lilla landet förstod man att villkoret för att telefonsamtalet över huvud taget skulle äga rum var just att landet skulle undersöka presidentens motståndares son.

Men en läcka i den stora presidentens administration blåser i visselpipan. Efter hård politisk press släpps samtalsanteckningarna, och där kan vi läsa hur pressen utövas, men också hur den stora presidenten dissar europeiska ledare och den lilla presidenten smilar med.

Sade jag förresten att den svagare presidenten inte trodde att vad han sa skulle släppas offentligt av USA? Att det kom som en överraskning för honom när det skedde.

Och förresten, vad säger ni om att jag skriver in i manuset att han vann två jordskredssegrar, först presidentvalet och sedan parlamentsvalet, mycket för att han är komiker som har varit president i en TV-serie…

Jo, Volodymyr Zelenskyj finns på riktigt i Ukraina.

Inbäddat innehåll

Annons

Det som nu väntar USA är en process för att avsätta president. I en annan verklighet hade tillräckligt många i presidentens parti rest sig upp och sagt att det räcker nu. Det fick Richard Nixon att avgå 1974.

I en demokrati måste de valda försvara konstitutionen när republikens grundvalar står på spel. Nu lär det finnas för få konstitutionella patrioter som sätter demokratin före partiet för att det ska hända. Trump lär sitta kvar och gå till val 2020.

Annons

Vi förflyttar oss i sagan. Eller om det var verkligheten. I Storbritannien, parlamentarismens hemland, slår den högsta domstolen fast att premiärministern, en tidigare journalist som hittade på citat och skapade falska nyheter, stängt parlamentet olagligt. Domstolen tvingade fram ett öppnande. Men premiärministern, för att få till det här uppehållet, tycks också ha ljugit för drottningen.

När du nyper dig i armen inser du att, jo även Boris Johnson finns i verkligheten. Och nej, inte heller han är avsatt och utkastad av sitt eget parti.

Mycket av det som sker idag kan vi känna igen från historien, som när den romerska republikens underminerades av populistiska demagoger och i dess ställe trädde diktatorer som ledde till kejsardömet.

Den romerska republikens ideal var tydliga. Ämbeten begränsades i tid för att ingen skulle bli för mäktig. Fides (att vara trovärdig och pålitlig) pietas (den tjänande respekten för institutioner, land, gudar och familj) disciplina (i utbildning, träning och självkontroll), gravitas (den värdiga självkontrollen) och dignitas (den värdiga ryktbarheten) utgjorde pelare. Idag har vi också värderingar i den parlamentariska demokratin som behöver efterlevas för att institutionerna inte ska falla.

Annons

Inbäddat innehåll

Det är tur att vi har antikens historia i skolan för att lära oss av det som lade grunden till den moderna demokratin och varför styrelseskicket inte överlevde. Fast vänta nu, vad sade du att Skolverket meddelade i veckan? Ska antiken strykas från undervisningen helt i högstadiet för att timmarna inte räcker till? Och inte bara antiken, utan allt fram till 1700-talet.

När stjärnorna ställer sig i viss ställning på himlen inträffar en konflux. Vilken författare kan komma undan med en fiktiv berättelse som matchar dagens verklighet?

Ett tema på bokmässan i år är alltså medie- och informationskunnighet, ett ämne som aldrig varit svårare än idag. Får vi föreslå att nästa års tema handlar om att överhuvudtaget försöka begripa en verklighet som blir allt mer overklig.

Annons

Annons

Till toppen av sidan