Annons

Annons

Annons

Reidar Carlsson

ledare centerpartistiskNorrtälje

Reidar Carlsson
Reidar Carlsson: Skrota familjeveckan – satsa på vård och skola

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Familjeveckan var Socialdemokraternas stora vallöfte i fjolårets valrörelse. Föräldrar med barn mellan 4 och 16 år utlovades fem extra lediga dagar per år. Det skulle göra livet enklare för stressade föräldrar.

Anmäl text- och faktafel

Den politiska taktiken bakom familjeveckan var att reformen som skulle gynna breda grupper i samhället, inte bara dem med lägst inkomster, samtidigt som Socialdemokraterna skulle slippa kritik från vänster. Modellen var S-förslaget om maxtaxa i valrörelsen 1998, ett löfte som främst gynnade dem med högst inkomster, men trots det omfamnades av vänsterväljare eftersom det kunde ses som ett steg mot en avgiftsfri förskola.

Annons

Annons

Nya socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi håller fast vid S-löftet om "familjevecka". Men förhoppningsvis kommer han och hans parti att ändra sig. Det är viktigare att behålla kvaliteten i vård, skola och omsorg än att satsa många miljarder på att låta fler få mer ledigt. Henrik Montgomery, TT.

Maxtaxan gav många nya S-röster i valet 1998. Familjeveckan fick inte alls samma effekt 20 år senare. Trots det drev Socialdemokraterna familjeveckan hårt i förhandlingarna med Liberalerna och Centerpartiet inför januariavtalet. Resultatet blev en kompromiss. Fem dagar bantades till tre.

Familjeveckan är en dyr reform. Hur dyr finns det olika uppfattningar om. Enligt Socialdemokraterna är kostnaden 5,4 miljarder, enligt Svenskt Näringsliv 32,9 miljarder.

Den siffran kan bli ännu större eftersom konjunkturen nu försämras i snabb takt.

SKL (Sveriges kommuner och landsting) förutspår att 110 av landets 290 kommuner går med minus i år. Den siffran kan bli ännu större eftersom konjunkturen nu försämras i snabb takt. Än värre kan det bli kommande år. Frågan är då om det verkligen är rätt att lägga så mycket pengar på att låta människor vara mer lediga från arbetet, när kommunerna och regionerna har stora problem att klara skolan, vården och omsorgen. Är det inte bättra att lägga miljarderna på höjda statsbidrag?

Annons

Annons

Allianspartierna har hela tiden varit emot familjeveckan. Men nu börjar det komma protester även inifrån socialdemokratin. LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har till exempel uppmanat S-MP-regeringen att släppa löftet om en familjevecka, och i stället lägga pengarna på kommunerna.

Det här sätter också press på Socialdemokraterna.

Samtliga oppositionspartier har kraftigt ökade statsbidrag till kommunerna med i sina skuggbudgetar, som presenterades i förra veckan. Det här sätter också press på Socialdemokraterna.

Regeringen står dock fast. När Ardalan Shekarabi förra veckan gjorde sin första radiointervju som ny socialförsäkringsminister var han mycket tydlig med att familjeveckan skulle införas. Hur mycket det kostade spelade ingen roll: "Hela samhället vinner på att föräldrar och barn kommer närmare varandra".

Då blir ju vinsten ännu större med tio dagar, eller varför inte 30? Eller 100?

Annons

Den typen av resonemang är trams. Självklart är det bra för samhället att föräldrar och barn har bra kontakt, men om familjeveckan automatiskt ger vinst för samhället så vore det ju dumt att bara ge föräldrarna tre dagar ledigt. Då blir ju vinsten ännu större med tio dagar, eller varför inte 30? Eller 100?

Självklart bör familjeveckan skrotas. Förhoppningsvis inser också Socialdemokraterna detta, trots prestigeförlusten att överge partiets främsta vallöfte. När lågkonjunkturen kommer är det viktigt att prioritera. Och då måste det vara viktigare att satsa på att behålla kvaliteten i vård, skola och omsorg och på åtgärder som skapar jobb än att satsa många miljarder på att låta fler vara mera lediga.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan