Annons

Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Oksanen: Ett tack och farväl

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Patrik Oksanen slutar som ledarskribent för Östersunds-Posten och som politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning.

Annons

And now, the end is near

And so I face the final curtain

My friend, I'll say it clear

I'll state my case, of which I'm certain

Så inleds en av Frank Sinatras klassiker. Melodin är fransk, och Paul Anka skrev den engelska texten 1969 för just Sinatra.

Den här texten är ”the final curtain”, mitt farväl som återkommande ledarskribent för Östersunds-Posten och återkommande vikarierande politisk redaktör, något jag har gjort på sidan om mitt ordinarie uppdrag som politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning.

Kontakten med läsarna i Jämtland om ämnen som att driva frågan om järnvägstrafiken till Trondheim, OS till Östersund och att stoppa centraliseringen av flygledningen genom nedläggning i Östersund har varit berikande.

Annons

Jag lovade att sträva efter att vara en stark lokal röst i en orolig omvärld.

Annons

Ett stort tack till er alla för möten, samtal och mejl. Ett tack för att jag har fått finnas vid ert frukostbord, i er dator och mobil. Tack för att jag fått göra er förbannade, glada, upplysta och klokare. Allt det där som hör en ledarsida till.

Åren har inte saknat dramatik, som terrortillslaget i Strömsund. En lokal händelse som flätas in i vår komplicerade tid med växande extremer, terror, säkerhetshot och oro.

När jag började som ledarskribent var mitt läsarlöfte att försöka skildra konsekvenserna för dig när världen blir allt mer kaotisk och prövande. Jag lovade att sträva efter att vara en stark lokal röst i en orolig omvärld. Att försöka folkbilda, förklara och berätta vad som behöver göras.

Både när det gäller att stävja terrorhot i Jämtland, men också vad vi behöver nationellt såväl som internationellt.

Nya fält har plöjts. Att sätta vår tids säkerhetshot på informationsarenan är ett sådant bidrag. Hur kombinationen av sociala mediejättars algoritmer, statsaktörer och ideologiska aktörer påverkar oss har varit en återkommande berättelse; från hur gamla nedlagda TV4-twitterkonton återuppstod som ryska trollkonton, till hur finansieringen sker av extremister via hur påverkansnätverk fungerar.

ÖP har varit en röst som fått fler att lyssna när det gäller insikten att vi behöver återta svensk försvarsförmåga.

Det som sker på informationsarenan är bara en avspegling av den stora osäkerhet som råder i världen. En osäkerhet som också får konsekvenser för svenskt försvar. Ledarsidan har återkommande lyft gapet mellan det behov som uppstått med den nya hotbilden och den faktiska förmågan.

Annons

ÖP har varit en röst som fått fler att lyssna när det gäller insikten att vi behöver återta svensk försvarsförmåga. Nu finns ett beslut på 1,5 procent av BNP, en ökning med 50 procent jämfört med de nivåer som var ett faktum 2015. Och det är inte början på slutet, utan bara slutet på början.

Annons

Rikspressens ledarsidor och nyhetssidor har kommit att citera ledartexterna återkommande. Men rösten har nått utanför Sveriges gränser. Newsweek såväl som New York Times har citerat mig. Den ryska statliga kanalen Sputnik blev en gång så arg att man fejkade (precis som man gör hela tiden) att utrikesminister Sergej Lavrov hade fördömt mig (citatet var korrekt, men handlade i sitt original inte om mig).

I've lived a life that's full

I've traveled each and every highway

But more, much more than this

I did it my way

Med utgångspunkten att rädda skattekontoret kvar i Hudiksvall kom även statens syn på myndigheternas placering att påverkas. Efter fler ledartexter än jag kan räkna till räddades Hudiksvall och de åtta andra skattekontoren, däribland Lycksele och Ludvika.

En seger som många hade del i, inklusive en riksdagsledamot från Jämtland. Per Åsling (C) var i sin egenskap som ordförande i Skatteutskottet central i lyfta problemen med det felaktiga beslutet. Med hjälp av andra röster, som Erik Söderström i Hudiksvall, då anställd på myndigheten, och Malin Ackermann i Lycksele och många andra kom regeringen att inse att vanecentraliseringen slår sönder sammanhållningen i landet.

Det är ingen hemlighet att jag föredrog att Alliansen hade försökt ett varv med Ulf Kristersson som statsminister efter höstens val

Annons

Lärdomen är att ensam inte är stark. Inte om man ska åstadkomma resultat och inte bara posera i spalterna.

Att bygga för bestående beslut har varit min ambition. Ibland har det lyckats, andra gånger blir inte utfallet som jag hoppats. Det är ingen hemlighet att jag föredrog att Alliansen hade försökt ett varv med Ulf Kristersson som statsminister efter höstens val, men att det inte blev så måste tillskrivas ett ansvar för samtliga fyra borgerliga partier.

Annons

Regrets, I've had a few

But then again, too few to mention

I did what I had to do

Istället för att prata om vad man ångrar så pratar jag hellre om vad jag försökt göra, att i min gärning hellre försöka plöja nya åkrar och så nya perspektiv och vattna dessa än att odla texter som alla andra skriver, i ämnen som andra spalter svämmar över med.

Jag har försökt att bidra med något nytt, något som gör det spännande att slå på mobilen eller öppna Östersunds-Postens sidan åtta varje morgon.

Yes, there were times, I'm sure you knew

When I bit off more than I could chew

But through it all, when there was doubt

I ate it up and spit it out

I faced it all and I stood tall

Vår tid har sina baksidor. Tonläget i sociala medier är alldeles för ofta allt annat än sunt. Ibland får man veta att man lever. Det handlar inte om att det kommer motargument. Det ska det göra i en fungerande demokrati där idéer stöts och blöts i samtal, debatt, förhandlingar och ytterst i val. Det är det där andra, som inte är är sunt.

Men jag har stått upp. Trots att det har blåst kallt

Annons

Jag kan inte räkna gångerna jag kallats tillmälen som hör rännstenen till. Det finns många gränsöverträdelser som är bortom det vi får betrakta som önskvärt eller värdigt en demokrati. Detta måste vi både stävja och kunna hantera effekterna av bättre, annars är demokratin som vi känner den förlorad.

Men jag har stått upp.

Trots att det har blåst kallt. Trots konsekvenser det har fått för mig personligen och min omgivning. Men samtidigt finns det inget att ångra eller beklaga. Jag har stått där jag stått, för det jag anser är rätt och riktigt, för att det har behövts, och för det som Sinatra sjunger….

…to say the things he truly feels

And not the words of one who kneels

Annons

The record shows I took the blows

And did it my way

Yes, it was my way

Och slutligen vill jag citera Mats Johansson (1951-2017), tidigare bland annat politisk chefredaktör för SvD och moderat riksdagsledamoten, om de år som ligger framför oss alla:

"Prognosen är dyster, men förfäras ej du lilla hop. Låt oss hålla huvudet kallt, hjärtat varmt, krutet torrt. Och hoppet levande; att demokrati i längden segrar över diktatur”.

Tack för de här åren kära läsare.

Patrik Oksanen

Annons

Annons

Till toppen av sidan