Annons

Annons

Annons

krönikaTurerna kring fäbodvallen Myhrbodarna

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Striden om Myhrbodarna sätter fingret på konflikten mellan centralisering och det småskaliga

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Arkivbild: Petter Cohen. Myhrbodarna. Bilden är ett kollage.

Annons

I somras pratade jag med Anders och Anna Persson, ägare till Ankarede Café i Stora Blåsjön. Caféet är en oas och en mötesplats i den kulturmärkta kyrkbyn runt Ankarede Kapell. Så har det varit mycket länge.

Anders och Anna hade nyss firat 60-årsjubileum som ägare. Nu har deras barn tagit över och satsat pengar på att modernisera för att kunna driva caféet vidare.

Vi pratade om det besvärliga med att lämna vattenprov. Det borde väl vara en ganska enkel rutin om samhället tänker sig att underlätta för småföretag.

En hel dags arbete och drygt 60 mil tur och retur

Så är det inte för ägarna till Ankarede Café. En gång per år måste de själva transportera ett prov på vattnet från Ankarede till Östersund för kontroll. Vilket innebär kostnad för en hel dags arbete och drygt 60 mil tur och retur.

Annons

Annons

Fäbodvallen Myhrbodarna i norra delarna av Krokom är både kulturmärkt och av riksintresse. Krokoms kommun använder bilder från fäbodvallen i sin marknadsföring.

Anita Myhr driver fäboden enligt gamla traditioner sedan 50 år tillbaka. Någon livsmedelsinspektör har inte varit där för kontroll sedan 1990-talet. Inga gäster har enligt de rapporter som kommit in till kommunen blivit sjuka av att äta och dricka hos Anita på Myhrbodarna.

Kommunen väljer att tolka regelverket onödigt hårt

I torsdags beslutade politikerna i Krokoms kommun att tillfälligt stänga verksamheten på Myhrbodarna.

ÖP har under veckan berättat om striden mellan Krokoms kommun och Anita Myhr. Kommunen kräver att hon ska registrera sin verksamhet enligt livsmedelslagen och att de är skyldiga att polisanmäla eftersom hon hittills vägrat. Myhrbodarnas företrädare, livsmedelskonsulten Per Nilsson, menar att kommunen väljer att tolka regelverket onödigt hårt och genom polisanmälan försatt Anita Myhr i en omöjlig juridisk situation.

Myhrbodarna hade ett gammalt tillstånd för livsmedelstillverkning utfärdat för sommaren 1997 som glömdes bort i kommunens arkiv. Att tillståndet aldrig förnyats upptäcktes så sent för några år sedan.

Annons

Svårt att förstå varför inte regelverket skulle kunna fungera

Miljöpartisten Jan Runsten, ordförande i Krokoms miljö- och byggnämnd, har svårt att förstå varför inte regelverket skulle kunna fungera för Myhrbodarna. Han jämför med sin egen verksamhet som mjölkbonde.

Annons

- Det kom plötsligt, upplevde vi, att man behövde ett godkänt vatten. Men det var bara att rätta sig efter det även om det hade varit kor här i flera hundra år. Har du ett bra vatten så behöver du bara göra kontroll en gång om året, säger han till ÖP.

Två olika sidor ställs mot varandra

Att kontrollera hur mat och livsmedel hanteras är en nyckelfunktion i samhället. På ÖP brukar vi publicera namn på restauranger eller mataffärer där kontrollerna visar att kunderna riskerar att bli sjuka. Det är av högt allmänt intresse, det vill säga nyttigt för många att veta, vilka som slarvar eller fuskar med mathanteringen. När kritiken från hälsoskyddsinspektörerna är av mer formell, administrativ karaktär avstår vi från att namnge företaget.

Nyhetsrapporteringen om Myhrbodarna beskriver en historia där två olika sidor ställs mot varandra och tonläget delvis är uppskruvat, men likafullt viktig att berätta. Den sätter fingret på konfliken mellan centrala regelverk och villkoren för de som försöker skapa framgångsrika alternativ i periferin.

En timmes resa för att lämna sitt årliga vattenprov

Att lagar och regler tolkas lika är en grundprincip vare sig det handlar om ett kafé i Frostviken eller en fäbodvall vid Vinklumpen. Var för sig unika och betydelsefulla för sin bygd. Frågan de har gemensamt gäller bemötande och rimligheten i myndighetsutövandet.

Annons

Politikern Jan Runsten har sin gård i Alsen. Han har kanske en dryg timmes resa för att lämna sitt årliga vattenprov. För småföretagarfamiljen Persson i Ankarede innebär det ett drygt dagsverke.

Att avståndet till centralorten kan upplevas som mycket långt, såväl fysiskt som mentalt bemärkelse är en slutsats värd att dra av striden om Myhrbodarna.

Annons

Läs mer

Hans Lindeberg: Nu satsar ÖP på mer journalistik från Ragunda – ”Mediestödet sätts in där det gör verklig nytta”

Hans Lindeberg: Varför inte Greta fick priset är svårt att begripa – vad är mer avgörande för att skapa fred och trygghet i framtiden?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan