Annons

Annons

Annons

Östersund

Torbjörn på Miun tar sig an klimatfrågan bortom flygskammen – "Enda lösningen är att snabbt minska konsumtionen globalt"

Frågan om koldioxidutsläpp och klimat är het för tillfället. Men den är långt mer komplex än de enkla lösningar som demonstranter för klimatet vill se. Främst hörs uppmaningen att "lyssna på forskningen". Tyvärr har forskningen inga andra svar att ge förutom att koldioxidutsläppen måste minska. Och omställningen till ett mer koldioxidneutralt samhälle kommer kosta enorma resurser i form av ökade utsläpp.

Text

Torbjörn Skytt, universitetsadjunkt på Mittuniversitetet säger att klimatfrågan och koldioxidutsläppen blir mer och mer komplexa ju djupare man dyker i dem. Frågan skär rakt igenom och påverkar vitt skilda områden som naturvetenskap, ekonomi och demokrati.

Bild: Henrik Flygare

Annons

Den offentliga debatten har det senaste året präglats starkt av koldioxidutsläpp och klimat. Vi har förlänats nya uttryck som "flygskam" och "klimatångest". Men hur ser verkligheten ut bortom känslomässiga utbrott på sociala medier och städernas torg? Ligger lösningen på systemnivå eller hos individen? Väntar en teknologisk frälsning runt hörnet?

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på op.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan