Annons

Annons

Annons

Järåskolans framtid

Insändare
Insändare: Politiker fattar beslut om Järåskolan – inte tjänstemän

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Järåskolan i Bispgården.

Bild: Per Arnsäter

Annons

I min hemkommun Ragunda är det just nu en het potatis att politikerna beslutat att rädda kvar Järåskolan som den F-5 skola den faktiskt varit under senare år – med undantag för det tillfälliga beslut som Socialdemokraterna drev igenom sommaren 2018, vilket innebar att eleverna i åk 4 och 5 skulle erbjudas skolgång ett par mil bort, på Anders-Olof skolan i Hammarstrand.

Femmor flyttades tillbaka till Järåskolan utan beslut – ansvariga politikern: ”Vi får göra om och göra rätt” (4 september)

Annons

Annons

Det var ett tillfälligt beslut på grund av en hastigt uppkommen situation, och man var då mycket tydlig med att eleverna så snart det var möjligt skulle vara åter på Järåskolan igen!

Femmorna på Järåskolan blir kvar – trots rektorns och oppositionens motstånd: ”Ett olyckligt beslut” (23 oktober)

När den nuvarande majoriteten nu tar tag i saken, hittar lösningar för dessa elever och återställer ordningen, protesterar oppositionen plötsligt högljutt och lite oväntat. De menar att beslutet inte var tillfälligt, trots heta löften inför valet till allmänheten om det omvända!

Oppositionen tar stöd i det tjänstemannaförslag som innebär att den ansvarige tjänstemannen i skolfrågor vill ha ett inriktningsbeslut på hur Järåskolan ska organiseras i framtiden.

Med i förslaget finns ett A4-blad där tjänstemannen beskriver sina tankar om hur hen tycker att skolan i Ragunda ska organiseras i framtiden, samt en konsekvensanalys.

Detta handlade alltså om ett tjänstemannaförslag som politikerna skulle ta ställning till, och det innehöll olika scenarion angående Järåskolan, skrivna enbart utifrån hur situationen ser ut just exakt nu, efter Socialdemokraternas omdiskuterade flytt av två årskullar.

Annons

Annons

Det är fullt förståeligt att S förespråkar ett tjänstemannastyre (som i det här fallet passar deras agenda om centralisering) eftersom de då själva slipper ta ansvar för den smygnedläggning man ämnade genomföra.

I tjänstemannastyrda organisationer riskerar dock demokratin att urholkas. För folket röstar inte på tjänstemän, utan på politiker som ska föra deras talan och peka ut den övergripande riktningen för kommunen.

Om styrningen är alltför otydlig riskerar vi att hamna i situationer där enskilda tjänstemäns åsikter styr kommunen, och där tror jag inte vi i Ragunda vill hamna, för i så fall kan vi lika gärna lägga ner politiken!

Ragundaförälder med rösträtt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan