Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti. Det är partiets negativa syn på invandring som lägger grunden för partiets politik, och det är den frågan som gör att personer engagerar sig i partiet.
Partiledningen har dock försökt bredda partiet, för att på det sättet få fler väljare. Och det har uppenbarligen lyckats.

Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och de övriga männen i SD-toppen ser inte abortmotstånd som en ideologisk profilfråga för partiet. Så om partiets linje skrämmer bort väljare, då är det bara att byta. Foto: Vilhelm Stokstad, TT.
Opinionsinstitutet Novus undersöker några gånger per år vilka partier väljarna tycker är bäst i olika sakfrågor. Sedan länge anses Sverigedemokraterna vara bäst när det gäller invandring och integration. Men i den senaste mätningen, från i slutet av september, anses partiet också vara näst bäst vad gäller lag och ordning, pensioner och tredje bäst inom sjukvård, äldreomsorg, landets ekonomi och sysselsättning.
Annons
Annons
Delvis beror detta på att Sverigedemokraterna har lyckats koppla ihop dessa frågor med invandringsfrågan, till exempel genom att påstå att "skjutningarna beror på invandringen" eller att "resursbristen i sjukvården och äldreomsorgen beror på kostnaderna för invandringen". Men ett allmänt större förtroende för partiet är också en orsak.
Det här förtroendet försöker nu SD-ledningen förbättra ytterligare genom att lägga om partiets abortpolitik. I dag vill partiet sänka abortgränsen från vecka 18 till vecka 12 och på Sverigedemokraternas hemsida står det att partiet ser med "stor oro" på att det utförs många aborter i Sverige. Partiet har också, som enda parti, förespråkat så kallad samvetsfrihet för barnmorskor, det vill säga att barnmorskor som inte vill medverka vid aborter skall kunna vägra detta.
Och för att få fler kvinnliga väljare så byter partiet helt enkelt åsikt.
Men nu tycks partiet ändra åsikt, och få samma linje som alla andra partier. Beslut om detta kommer med stor säkerhet att fattas på partiets landsdagar 21-24 november.
Orsaken är inte någon stor medlemsopinion, utan att partiledningen har insett att partiets abortlinje skrämde bort väljare, troligen främst kvinnor, både i fjolårets riksdagsval och i årets EU-val. Och för att få fler kvinnliga väljare så byter partiet helt enkelt åsikt.
Annons
Annons
Det är inte första gången som Sverigedemokraterna byter åsikt på detta sätt.
Julia Kronlid, partiets vice ordförande, har tidigare hårt drivit frågan om sänkt abortgräns och samvetsfrihet. Men hon har uppenbarligen blivit överkörd av Jimmie Åkesson och de övriga männen i SD-toppen. De ser inte abortmotstånd som en ideologiskt viktig fråga. Så om partiets linje skrämmer bort väljare, då är det bara att byta.
Det är inte första gången som Sverigedemokraterna byter åsikt på detta sätt. Ett annat exempel är vinster i privata välfärdsföretag. Sådana var partiet emot i valet 2014, men våren 2015 bytte partiet åsikt, vilket orsakade stor kritik från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Så kan ett toppstyrt parti göra i frågor som inte är så viktiga för partiet.
Även orsaken till detta åsiktsbyte var säkerligen taktiskt: SD-ledningen ville göra det lättare att få ett samarbete med allianspartierna och det var därför bra för partiet att byta åsikt. Så kan ett toppstyrt parti göra i frågor som inte är så viktiga för partiet.
SD-ledningens åsiktsbyte i abortfrågan är därför ett bra bevis på att Sverigedemokraterna fortfarande är ett enfrågeparti. Oavsett försöken att bredda partiet är det i invandringsfrågan som partiet har sin grund. I alla andra frågor kan partiet byta åsikt om partiledningen tycker att det behövs.