Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Insändare: Svar: Glöm inte den faktiska nyttan som konstsnön i skidspåren ger

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Petter Hansson Frank

Annons

Man kan givetvis tycka vad man vill om att Östersund väljer att lägga ut sparad konstsnö. Det är ur många aspekter resurskrävande men vi får inte glömma bort den faktiska nyttan som den tidiga snöläggningen ger.

Insändare: Komplett vansinne med konstsnö till skidspår (6 november)

I Östersund bor det många inflyttade längdskidåkare och skidskyttar som valt kommunen just för att möjligheterna är de rätta för att leva och bedriva sin idrott.

Annons

Vi och våra familjer har valt ett liv här eftersom möjligheten med sparad konstsnö tidigt på säsongen ger oss proffsiga förutsättningar att satsa på skidkarriären.

Annons

Faktum är att man på många håll, inte minst på mindre orter, erbjuder utläggning av sparad konstsnö tidigare än i Östersund. Vålådalen är ett exempel, så det är inte unikt att man lägger ut sparad konstsnö. Man ska även komma ihåg att Östersunds kommun säljer säsongskort för att få in pengar till konstsnöskidspåret.

Längdåkning är den största fritidsaktiviteten vintertid i Östersunds kommun och att gynna en längre säsong för skidåkningen är bra ur ett folkhälsoperspektiv.

Just folkhälsan är något vi i kommunen värnar om. Man pratar mycket om sjukvård men sällan om folkhälsovård. Längdåkning är folkhälsovård och eftersom allt färre barn och unga rör sig är det viktigt att skidklubbarna i kommunen kan bedriva sin verksamhet under en längre säsong. Det är även vetenskapligt bevisat att fysisk aktivitet ökar det psykiska välmåendet samt prestation i skolan.

Tidig utläggning av konstsnö innebär också att man säkrar snötillgången för att kunna genomföra större evenemang.

Redan nu i helgen arrangeras det supersprint på skidstadion där utläggningen av konstsnö är helt avgörande för evenemanget. Tävlingen sänds också på tv, vilket blir bra pr för Östersund.

Östersund står också värd för skidskyttevärldscupen, Ski Tour 2020, parasportlängdskidåkning och Nordiska ungdomsspelen, vilka alla är evenemang som är stora internationellt. Allt detta tillsammans ger flertalet hotellnätter, gynnar lokala företag samt sätter Östersund på världskartan.

Tidig utläggning av konstsnö tar en del resurser men det den ger tillbaka både ur folkhälsosynpunkt, pr och ekonomisk tillväxt är alltför viktigt för att Östersund ska kunna avstå.

Johannes Andersson (C) inflyttad längdskidåkare samt ledamot i kultur- och fritidsnämnden

Carl Olander, inflyttad längdskidåkare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan