Annons

Annons

Annons

krönikaRättegången mot Daniel Kindberg

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Går det att göra om ÖFK:s fantastiska fotbollsresa med lagliga medel?

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

"Vi som är i den här branschen vet att det är så här elitfotbollen fungerar. Men vi får in en större fakturering inom 30 dagar och då ska det här lösa sig."

Så förklarade Daniel Kindberg, då ordförande för Östersunds FK, läget för ÖP:s reporter Per Hansson i början av maj 2014.

”Alla vet vad en sådan framgångssaga betyder för en stad som Östersund. Frågan är om resan går att göra om? Och i så fall hur?” Så skriver ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg.

När intervjun gjordes hade ÖFK:s dotterbolag Driftaren AB en förfallen skatteskuld på drygt 400 000 kronor hos kronofogden. Klubben var inne i en tredje likviditetskris på kort tid och Svenska Fotbollförbundet hade begärt att få en ekonomisk handlingsplan som visade hur ÖFK planerade att lösa sina ekonomiska problem.

Annons

Annons

Elitlicensen var i fara

Planen skulle lämnas in ett par veckor senare. Elitlicensen var i fara.

Daniel Kindbergs beskrivning av läget i maj 2014 är inget ovanligt. Skulder hos kronofogden, att tänja på betalningar in i det sista och hela tiden planera för att få plus och minus i kassan att gå ihop, tillhör vardagen i många elitklubbar.

Det ovanliga i sammanhanget är att Daniel Kindbergs plan enligt tingsrättsdomen som kom förra veckan visade sig vara olaglig.

Instruktioner om fakturatexter och att snabba på betalningar

I domen mot Daniel Kindberg, hans affärspartner från Sollefteå och en tidigare chef på Peab ges en ingående bild av lösningen på ÖFK:s ekonomiska problem. Under sommaren 2014 gick flera olika fakturor och utbetalningar mellan Peab, Östersundshem och Sollefteåmannens företag. Instruktioner om fakturatexter och att snabba på betalningar utbyttes i mejl och via sms.

I slutet av juli skickade Sollefteåföretaget en faktura på cirka 1,5 miljoner kronor till Peab. Några dagar senare fakturerade Peab det kommunala bolaget Östersundshem. Den 27 augusti betalade Peab till Sollefteåföretaget. Samma dag gick 1,1 miljoner in till ÖFK som betalning för fakturor märkta som samarbetsavtal.

Olagligt har förstärkts med 13 miljoner kronor

Det här var fyra dagar innan Fotbollförbundets stopptid för elitlicensen löpte ut. Den 31 augusti var klubben tvungen att visa upp en ekonomi i balans.

Annons

Tingsrätten menar i domen att ÖFK:s ekonomi på liknande sätt olagligt har förstärkts med 13 miljoner kronor.

"Vi ska visa klubbarna att det till och med går att ta sig från division 2 till att spöa Arsenal på bortaplan."

Annons

Så uttalade sig Mats Enquist, generalsekreterare i intresseföreningen Svensk elitfotboll, i ÖP-sports artikelserie om de nya miljarderna i svensk fotboll. Föreningen har förhandlat fram ett nytt tv-avtal som innebär att ersättningen till klubbarna i allsvenskan och superettan fördubblas till över en halv miljard från 2020.

Alla vet vad en sådan framgångssaga betyder

Även det ett uttalande som sett i backspegeln och med Kindberg-domen i färskt minne är värt att fundera över.

Mats Enquist syftar förstås på ÖFK:s resa uppåt i seriesystemet och den historiska Europa League-segern med 2-1 i London. Visst var resan fantastiskt och Graham Potter är en fotbollstränare som visat sig kunna göra underverk. Alla vet vad en sådan framgångssaga betyder för en stad som Östersund.

Mest pengar går till de bästa

Frågan är om resan går att göra om? Och i så fall hur?

Pengar och spelarköp avgör elitfotbollen. Allsvenskan toppades i år av Djurgården, Malmö, Hammarby och AIK. Storstadslag på stora sponsormarknader. Malmö FF och AIK omsatte 2017 mer än 200 miljoner.

Annons

Av diskussionen om hur fotbollens tv-miljoner fördelas har jag inte kunnat utläsa annat än att mest pengar går till de bästa klubbarna i en fallande skala utifrån tabellplacering.

Samtidigt lever fotbollen starkt på sin folkliga förankring i hela landet. Att ge bilden av att den gamla Åshöjdendrömmen fortfarande lever är viktigt. Att lag från orter djupt ner i den lokala myllan som Degerfors, Åtvidaberg och Ljungskile verkligen kan slå sig ända upp till toppen. Men går det fortfarande att göra den osannolika resan från gräsrötterna och uppåt?

Annons

Östersunds FK vände upp och ner på etablerade sanningar

Eller är det bara en mytbild som känns skön att ta till som motargument när de ekonomiska klyftorna i tabellen fortsätter växa i stället för att jämnas ut?

Östersunds FK vände upp och ner på etablerade sanningar och snuddade vid pallplatser under två säsonger i allsvenskan. Det är imponerande.

Går den resan att göra med lagliga medel i framtiden?

Daniel Kindberg och två medåtalade dömdes för grov ekonomisk brottslighet av Ångermanlands tingsrätt. Domen kommer sannolikt att överklagas.

Åshöjden-drömmen syftar på böckerna om den påhittade klubbens Åshöjdens BK av Max Lundgren.

Läs fler krönikor av ÖP:s ansvarige utgivare Hans Lindeberg:

Hans Lindeberg: Bra att Kindberg-härvan får en rättslig prövning – för Östersunds skull

Annons

Hans Lindeberg: Vad händer när politiker tvättar beslutsunderlag – medborgarna har rätt att få rakare svar om skolan

Hans Lindeberg: Striden om Myhrbodarna sätter fingret på konflikten mellan centralisering och det småskaliga

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan