Annons

Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare centerpartistisk

Sofia Mirjamsdotter
Sofia Mirjamsdotter: Lösningen på gängvåldet är inte att justitieministern avgår

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Henrik Montgomery

Nej. Ingen tror att vi kommer att få stopp på gängvåldet om justitieminister Morgan Johansson (S) avgår. Ingen tror att han är orsaken till det. Inte ens partiledarna för SD, M och KD tror det.

Ändå har de nu deklarerat att de kommer att begära en misstroendeförklaring mot Johansson i riksdagen.

Det är löjligt och allvarligt på samma gång.

Det handlar inte ens om att få stopp på våldet. Det handlar endast om att genom populistiska utspel göra sitt bästa för att försvaga eller helst fälla regeringen, och detta inte för att man egentligen anser att den är så dålig på att hantera just gängvåldet, utan för att man själv vill ha makten.

Annons

Annons

I dessa populistiska utspel ingår att få det att låta som om Sverige blivit ett farligt land, som om kriminaliteten spårat bortom all kontroll och att regeringen står handlingsförlamad inför faktum.

Det dödliga våldet i Sverige har inte plötsligt ökat. Över tid har det faktiskt minskat. Däremot har antalet skjutningar ökat de senaste åren, liksom sprängningarna. Det är fullt begripligt att människor i Malmö blir oroade när det sprängs och 15-åringar skjuts på öppen gata. Det måste naturligtvis tas itu med. Men ingen säger att vi inte ska ta itu med det. Ingen säger att det är en rimlig situation.

Dock bör det påpekas att medborgarna i region Syd, där Malmö ingår, enligt polisens egen undersökning känner sig allt tryggare, blir mindre utsatta för brott och har större förtroende för polisen.

Saken är den att det har vidtagits en lång rad åtgärder för att få bukt med gängvåldet. Det är till och med så att det i relation till andra viktiga frågor läggs alldeles för mycket energi på diverse snabba lösningar när det gäller gängvåld, inte minst eftersom det inte finns några snabba lösningar som fungerar, åtminstone inte om man samtidigt vill upprätthålla ett rättssäkert samhälle.

Få justitieministrar har lagt lika mycket tid och energi på att stoppa det grova våldet som just Morgan Johansson.

Annons

Förändring tar tid. Och när gängen skjuter och spränger är det så att säga redan för sent. Men SD, KD och M är som sagt inte så intresserade av att få stopp på våldet. De är mer intresserade av att visa hårdhandskarna, även om det inte påverkar våldsutvecklingen ett dugg.

Annons

Om de verkligen brydde sig och ville få stopp på skjutningar borde de fokusera på förebyggande åtgärder. På att motverka segregering och öka jämlikheten. I Sverige har ojämlikheten och klyftorna mellan rika och fattiga ökat i många år. Detta oavsett vilka som varit i regeringsställning. Nu ser vi resultatet av detta.

Om vi vill ha ett annat samhälle, ett samhälle utan våld där ingen ska behöva vara rädd för att någon placerat en sprängladdning i kvarteret, då måste politiken rikta in sig på grundproblemet. Våldet är bara ett symptom, och hårdare straff är som att sätta plåster på ett benbrott.

Annons

Annons

Till toppen av sidan