Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Företagare behöver kunna skicka varor med bussgods

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Upprop till ansvariga i region Jämtland Härjedalen: Företagare behöver kunna skicka varor med bussgods!

För länets livsmedelsproducenter är det bråda tider nu inför julen, då tonvis med ost, fisk och kött ska transporteras till södra Sverige, för att säljas på julmarknader och serveras på överdådiga julbord.

Men det kommer inte ske detta år. Kylaggregatet på Linjegods (Bussgods) i Sundsvall har gått sönder och företaget har valt att inte investera i ett nytt kylaggregat. Kostnaderna anses för höga för bolaget. ”Det medför att vi från idag tyvärr ej längre kan skicka kylvaror till Sundsvall och söderut.” skriver Anders Eriksson på Linjegods Bussgods JH AB i ett mejl till företagarna.

Annons

Detta beslut kan anses marginellt men innebär att flera livsmedelsproducenter länet inte kommer kunna fortsätta sälja sina produkter till södra Sverige.

Annons

Nedmonteringen av transporterna har pågått länge och möjligheten att skicka sina produkter via bussgods har under lång tid försämrats, förutom ovan beskrivna försämring kommer bussarna från och med 16 december inte kunna användas för godstransport.

Livsmedelsproducenterna vill sälja sina varor och efterfrågan finns, men avsaknaden av service försvårar arbetet. Företagare står handfallna inför de beslut som nu föreligger. Från och med december finns inga synliga lösningar på busstransporter på flera linjer i länet. Regionens politiker och tjänstemän måste nu agera snabbt och skapa möjligheter till fortsatt företagande.

Undertecknade producenter och näringslivsföreträdare gör nu därför ett samlat upprop.

Värdet av varorna som skickas med Bussgods från undertecknade sju producenter i länet uppgår, enligt Hushållningssällskapets beräkningar, till ett samlat värde på cirka 15 miljoner kronor per år. Det motsvarar 15 heltidsanställda.

Dessa företag genererar arbetstillfällen och skatteunderlag i flera kommuner i länet. Utan möjlighet att transportera varor till försäljning kommer dessa företag att behöva lägga ner eller kraftigt minska sin verksamhet. Det gäller till exempel Åsbergets gårdsmejeri som levererar ost till Lisebergs julmarknad, Stortorgets julmarknad, Kalmar slotts julmarknad, Taxinge julmarknad, Örebros alla julmarknader, butiker i Stockholm, Göteborg och Gävle, företag i Stockholm, Uppsala etcetera.

Annons

Annons

Jämtlands län har en ambitiös livsmedelsstrategi, ett arbete lett av regionen och länsstyrelsen. Länets matproducenter lyfts fram i flertalet sammanhang som en framtidsnäring och som en drivkraft i besöksnäringen. Nu är det hög tid för regionpolitikerna att visa att de menar allvar med de fina orden!

Ida Lindman, näringslivsutvecklare, Karin Ahlberg Eliasson, vd Hushållningssällskapet Jämtland

Frederik Innala, vd Hushållningssällskapet Västernorrland

Ann Klensmeden, Åsbergets gårdsmejeri

Lena Näsvall, Bruksvallarnas Rökeri AB

Elin Melhorn, Svensk Fjällröding AB

Josefin Sandgren, Jillie Ren & Vilt

Börtnans Fjällvattenfisk

Kim Håkansson, Skärvångens bymejeri AB

Margona Lundgren, Fågelbergets Gårdschark

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan